Meghalt az ország egyik leghíresebb mestercukrásza

Hosszan tartó betegség után december 23-án elhunyt Szervánszky László, az ország egyik leghíresebb mestercukrásza, a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda tulajdonosa - írta a Délmagyar.hu.
Domokos László, 2018. december 27. csütörtök, 15:42
Fotó: Pixabay

Erdélyi iparoscsaládból származott, nagyapja főépítész volt Nagyváradon, édesapja kötélgyártómester.

Szervánszky László Soltvadkerten, az Áfész berkeiben tanulta meg a szakma alapjait, majd Budatéténybe került. Mestervizsgája megszerzését követően kiváltotta az iparengedélyt, az egykori szülői ház kapujában leválasztottak egy kis részt a konyhából, és ott nyitották meg a cukrászdát.

A kétezres évek közepére teremtették meg az alapját egy új, nagy méretű, korszerű cukrászda felépítésének, ami végül országos hírűvé tette a vállalkozást, és Soltvadkertet a "fagylalt városává" avatta - írta a portál.

Szervánszky László 1992-ben elnyerte a szegedi Virág cukrászda üzemeltetői jogát. 1994-ben 50 millió forintért megvásárolta az életveszélyesnek nyilvánított Nagy Virág tulajdonjogát az önkormányzattól, ami után több százmillió forintot költött az épület felújítására. 1999 októberében egy éjszaka alatt összepakolt a cukrászdában, és távozott a városból. A korabeli sajtó csak találgatta a mestercukrász indokait, mert ő maga csak annyit közölt, hogy "betelt nála a pohár".

HOZZÁSZÓLÁSOK