Riasztó hírek a nyugdíjpénztárakról - érdemes megijedni?

Valószínűleg a szívükhöz kapnak mostanában az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai, amikor a számlaegyenlegüket nézik meg a pénztárak internetes oldalain. A jelzések alapján ugyanis pénztáraiknál negatív hozamot tüntetnek fel a 2018-as évre. A tagok márpedig nem ehhez szoktak hozzá az elmúlt években - értékel az mfor.hu
K. Kiss Gergely, 2018. július 12. csütörtök, 20:00
Fotó: Unsplash

Az okokról a portál az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségét kérdezte, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítás a leghosszabb távú befektetési forma, legtöbbször több évtizedes időszakot fed le, ezért formális jelentősége van a napi, negyedéves vagy akár az éves hozamok nyomon követésének. A pénztáraknak 10, 15 éves időtávú adatok bemutatását írják elő a jogszabályok, mert azok adnak pontosabb képet a befektetések alakulásáról.

Ilyen hosszú időtávon márpedig rendre előfordulnak olyan időszakok, amikor "a hozamkörnyezetet befolyásoló összes körülmény az ideálistól eltérő irányba mutat". Ennek szelét már tavaly is megérezték a pénztárak, ennek ellenére összességében a szektor 5 százalékos reálhozamot tudott felmutatni az ÖPOSZ szerint.

A kedvezőtlen befektetési klíma idén folytatódott, sőt, még rosszabbra fordult: az alacsony kamatkörnyezet és az első negyedév tőzsdei árfolyam-ingadozásai is hozzájárultak ahhoz, hogy nagyon kevés portfólió zárt pluszban.

A kockázatosabb részvénytúlsúlyú alapokat kevesen választják, a pénztártagok túlnyomó többségének (70 százalékuknak), a kiegyensúlyozott portfóliókban van a megtakarítása. Ők sem lehetnek azonban elégedettek, mert az ilyen portfóliókban kezelt vagyon meghatározó részben állampapírban van, amelyek esetében szintén nem volt kedvező a hozamkörnyezet - közölte az mfor.hu-val a szövetség.

Összességében nem érdemes megijedni, ha pillanatnyilag negatív hozamot látunk a számlaegyenlegen az idei évre, mert nem most akarunk pénzhez jutni, hanem majd a nyugdíjba vonuláskor, ami akár évtizedekre is lehet, kortól függően. Amennyiben tehát nem változnak érdemben a piaci folyamatok idén, nem kizárt, hogy a korábbi évekhez képest szerényebb eredményeket érnek el a pénztárak, adott esetben negatív hozamot.

A Magyar Nemzeti Bank kimutatása szerint 2018 első negyedévének végén - vagyis az utolsó rendelkezésre álló feldolgozott időszakban - az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 1381 milliárd forint volt, ami 96,366 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit. Viszont 10,278 milliárddal volt alacsonyabb, mint 2017 végén.

Kép forrása: Unsplash.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2018.07.13 01:08

@laci_52:
Ebben azért nem vagyok olyan biztos. A jegybank az alapkamatot még egy darabig alacsonyan tarthatja, de az ÁKK már nem fogja tudni finanszírozni az államadósságot csak magasabb hozamígérettel.
Mivel az államadósság finanszírozói csak statisztikailag magyarok (vagy még úgy sem) a hozamoknak meg kell haladniuk az inflációt, hogy szóba álljanak velünk a befektetők.
Ezzel viszont a nyugdíjpénztárak is nyernek, hiszen a tulajdonukban lévő államadósság papírok hozama is nő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2018.07.13 00:10

Megijedni nem kell, de akik a kiegyensúlyozott portfoliót választották, abban sem reménykedhetnek, hogy a hozamuk hosszútávon jelentősen meghaladja az inflációt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Czirok_a_gasztroblogger, 2018.07.12 21:45

Nekünk, manyup-ban maradóknak legalább megvan a pénzünk, nekem személyesen több mint 60%-al növekedett a megtakarításom 10 év alatt úgy, hogy ezalatt már nem is dolgoztam Magyarországon. A visszaterelt ostoba fideszbirkák megtakarítását viszont az utolsó fillérig eltapsolták, mehetnek majd nyugdíjért Orbánhoz, Selmecihez, netán a Mészáros-famíliához, az idióták.

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html