Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az okokról a portál az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségét kérdezte, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjpénztári megtakarítás a leghosszabb távú befektetési forma, legtöbbször több évtizedes időszakot fed le, ezért formális jelentősége van a napi, negyedéves vagy akár az éves hozamok nyomon követésének. A pénztáraknak 10, 15 éves időtávú adatok bemutatását írják elő a jogszabályok, mert azok adnak pontosabb képet a befektetések alakulásáról.

Ilyen hosszú időtávon márpedig rendre előfordulnak olyan időszakok, amikor "a hozamkörnyezetet befolyásoló összes körülmény az ideálistól eltérő irányba mutat". Ennek szelét már tavaly is megérezték a pénztárak, ennek ellenére összességében a szektor 5 százalékos reálhozamot tudott felmutatni az ÖPOSZ szerint.

A kedvezőtlen befektetési klíma idén folytatódott, sőt, még rosszabbra fordult: az alacsony kamatkörnyezet és az első negyedév tőzsdei árfolyam-ingadozásai is hozzájárultak ahhoz, hogy nagyon kevés portfólió zárt pluszban.

A kockázatosabb részvénytúlsúlyú alapokat kevesen választják, a pénztártagok túlnyomó többségének (70 százalékuknak), a kiegyensúlyozott portfóliókban van a megtakarítása. Ők sem lehetnek azonban elégedettek, mert az ilyen portfóliókban kezelt vagyon meghatározó részben állampapírban van, amelyek esetében szintén nem volt kedvező a hozamkörnyezet - közölte az mfor.hu-val a szövetség.

Összességében nem érdemes megijedni, ha pillanatnyilag negatív hozamot látunk a számlaegyenlegen az idei évre, mert nem most akarunk pénzhez jutni, hanem majd a nyugdíjba vonuláskor, ami akár évtizedekre is lehet, kortól függően. Amennyiben tehát nem változnak érdemben a piaci folyamatok idén, nem kizárt, hogy a korábbi évekhez képest szerényebb eredményeket érnek el a pénztárak, adott esetben negatív hozamot.

A Magyar Nemzeti Bank kimutatása szerint 2018 első negyedévének végén - vagyis az utolsó rendelkezésre álló feldolgozott időszakban - az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona 1381 milliárd forint volt, ami 96,366 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbit. Viszont 10,278 milliárddal volt alacsonyabb, mint 2017 végén.

Kép forrása: Unsplash.com