Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Erste Bank Hungary "történelmi hétvégén" van túl, a múlt hétvégén 20 milliárd forintot írtak jóvá közel 100 ezer ügylet alapján - mondta Jelasity Radovan, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Ezek már lezárt ügyletek, az érintett ügyfelek mintegy felének már - sajnos - nincs is számlája a banknál.

Akiknek már nincs számlájuk az Ersténél, azokat az elszámolólevélben értesítik arról, hogy készpénzben vagy esetleg egy technikai számlára kapják meg az elszámolásból adódó összeget. A pénzügyi intézményeknek március elsejétől kell megkezdeniük az elszámolást devizahiteles ügyfeleikkel. Az Erste Bank az egyik leginkább érintett bank a devizahiteles elszámolásban.

A bank MTI-hez eljuttatott válaszában kifejti: a felkészülés az elszámolásra és a forintosításra, illetve az ezzel kapcsolatos tájékoztatásra már 2014 őszén megkezdődött, annak érdekében, hogy az ügyfelek számára a folyamat hatékony és zökkenőmentes legyen. A bank lehetőségként is tekint a most zajló folyamatra: az ügyfélkapcsolatok erősödén túl, növekedési stratégiájának részeként aktívan kíván részt venni a lakossági hitelpiac újrarendezésében is

Az Erste Bank - a piacon egyedülálló módon - létrehozta a forintositas.hu oldalt, amelynek rendszeresen frissülő tartalmán keresztül folyamatos tájékoztatást nyújt a folyamatról, emellett a későbbiekben a bank ügyfelei egyedi kóddal belépve megtekinthetik a saját adataikat, illetve a nekik kínált megoldásokat. Emellett a bank valamennyi online csatornáját - weboldalát, netbankját, illetve telefonos ügyfélszolgálatát - az elszámolással és a forintosítással kapcsolatos információátadás "szolgálatába állította".

A forintositas.hu a látogatottsági adatok alapján nemcsak Erste ügyfeleknek, hanem más bankok ügyfeleinek is hasznos információkkal, ajánlatokkal szolgál. A bank nem titkolt célja, hogy az elszámolási és forintosítási időszak alatti hitelkiváltási hullám egyik nyertese legyen, ennek érdekében dolgozta ki ajánlatát, mely pár héten belül elérhető lesz az ügyfelek számára.

Korábban az OTP Bank azt közölte az MTI érdeklődésére, hogy a bank és az érintett leánybankok ügyfelei a törvény által meghatározott időpontban, tehát 2015. március-április hónapban fogják kézhez kapni azt az elszámoló levelet, amely pontosan tartalmazza a hiteltörténetet, az elszámolás részleteit, ingatlanhitelek esetén a forintosítás részleteit és az ehhez kapcsolódó információkat.

A K&H Bank tervei szerint 2015. márciusának második felében számol el devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel, nagyságrendileg 200 ezer küldeményt fognak kipostázni.

Az UniCredit az elszámolási törvény által érintett devizalapú hitellel rendelkező vagy korábbi ügyfelei számára április második felében postázza az elszámolás és a forintra váltás részleteiről szóló közel 50 ezer levelet - derült ki a bank válaszából.

A Raiffeisen 2015. március 1. és április 30. között több körben, ütemezetten számol el érintett ügyfeleivel.