Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Július 26-án, szerdán teszik közzé a felsőoktatási felvételi ponthatárokat az egyetemek és főiskolák, a tanulmányok megkezdése előtti felkészülésnek pedig sok esetben része az új bankszámla nyitása is. Erre szükség lehet ahhoz, hogy a diák maga tudja fizetni egyetemi vagy éppen kollégiumi költségeit, az albérlet díját, illetve annak közüzemi számláit, de ha például a szülők más városban laknak, akkor vészhelyzet esetén jól jön, ha néhány órán belül tudnak pénzt utalni a gyereknek.

A 18-24 éves korosztály sok szempontból mást vár el a pénzügyi szolgáltatóktól, mint általában a felnőtt lakosság - derül ki a CIB Bank megbízásából készített, reprezentatív kutatásból.

Eszerint amíg az okostelefonos applikációt a teljes lakosság harmada tartja fontos követelménynek a bankjával kapcsolatban, a fiataloknál 45 százalékos ez az arány. E generáció 93 százaléka szokott mobileszközön netezni, míg a teljes lakosságnál ez az arány 77 százalék. A 18-24 évesek 90 százalékának van okostelefonja, 87 százalékuk pedig szokott applikációkat letölteni.

Azok, akik már rendelkeznek bankkapcsolattal, a pénzintézetük mobilalkalmazását is nagyobb arányban használják, mint a teljes lakosság: a 18-24 év közöttiek 29 százaléka nyilatkozott úgy, hogy letöltötte bankja applikációját, míg a teljes lakosság körében ez az arány 19 százalék. A banki mobilalkalmazást még nem használó fiatalok 60 százaléka azonban nyitott arra, hogy egy éven belül elkezdje használni az applikációt.

Az internetbank is népszerűbb a fiatalok körében: a megkérdezett 18-24 évesek 73 százaléka intézett banki ügyet az elmúlt egy évben e csatornán, míg a teljes lakosságnál ez az arány 69 százalék. A 18-24 évesek 53 százaléka szokott internetbankban átutalásokat végezni, 51 százalék ellenőrzi számlaegyenlegét, 12 százalék használja információszerzésre, 10 százalék pedig mobiltelefon egyenlegfeltöltést is végez.

Az online ügyintézési lehetőségek mellett ennek a korosztálynak az is fontos, hogy a diákévek alatt alacsony költségek mellett bankolhasson: a 18-24 évesek közel háromnegyede számára a bankválasztásban fontos szempont, hogy az adott pénzintézet milyen díjakon kínálja termékeit.

A CIB Bank azoknak, akik már elmúltak 18 évesek, de még nem töltötték be a 24. életévüket, és bemutatják nappali tagozatos diákigazolványukat, az Eco bankszámlát diákkedvezménnyel 0 forintos számlavezetéssel kínálja. Ráadásul akik 2017-ben nyitják meg a számlát, a Visa Inspire elektronikus bankkártya díja is 0 forint az első évben csakúgy, mint a 2017. december 31-ig a mobilalkalmazáson és az internetbankon keresztül indított belföldi eseti forint átutalási megbízások tranzakciós díja - olvasható a bank közleményében.