Hányan utálják a bankokat Magyarországon?

A lakosság ötöde rendelkezik megtakarítással idehaza, és nagyjából ugyanekkora azok aránya, akik kifejezetten bankellenesnek számítanak.
NAPI, 2010. november 8. hétfő, 14:44
Fotó:

Alacsony, és továbbra is stagnál a hazai lakosság megtakarítási képessége, ugyanakkor növekedett a pénzintézetek iránti bizalom és a megtakarítással rendelkezők körében erős a banki lojalitás - derült ki a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Index kutatás III. negyedévi eredményeiből. A 100-as skálán jelenleg 43,2 ponton álló index aktuális értéke gyakorlatilag megegyezett az előző negyedéves eredménnyel, és csak a részindexek változásában jelentkezett mérhető különbség.

2010 III. negyedévében nem változott a magyar háztartások megtakarítási képessége az előző negyedév eredményeihez képest, és ugyanez mondható el a megtakarításokkal kapcsolatos jövőbeli várakozásokról is.

A hazai lakosság továbbra is meglehetősen borúlátó mind jövedelmének, mind megtakarításainak változásával kapcsolatban. A megkérdezettek mindössze 10 százaléka számít magasabb jövedelemre a következő egy év során, ugyanakkor a válaszadók 83 százaléka mondta azt, hogy megtakarításaik csökkenni vagy stagnálni fognak. Ezek az értékek az év eleje óta gyakorlatilag változatlanok.

A harmadik negyedévi kutatás adatai szerint jelenleg a felnőtt magyar lakosság alig több mint egyötöde (20,7 százalék) rendelkezik megtakarítással. A felmérés szerint ebből a szempontból - az elmúlt 10 évben - 2004-ben volt a legjobb a helyzet, amikor a válaszadóknak még több mint 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy említésre méltó tartalékai vannak. A lakossági megtakarítások aránya 2008 végére került a mélypontra: akkor ez az érték a 20 százalékot sem érte el.

A 2010 harmadik negyedévében csak minden huszadik honfitársunk vélekedett úgy, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet kedvez a megtakarításoknak, a felmérésben résztvevők 75 százaléka pedig egyértelműen cáfolta ezt.

Az előző negyedévhez képest ugyan csökkent, de a 2010 július-szeptemberi időszakban mégis a megtakarítási szerkezet részindexe kapta a legkedvezőbb - 59,7 pontos - értékelést, a Megtakarítási Index négy részindexe közül.
Ennek fő oka - azon túl, hogy a többi index esetében igen kedvezőtlen eredmények születtek - az, hogy a megtakarítással rendelkezők többsége tartalékait vagy annak egy részét pénzügyi termékben tartja.

A megtakarítási attitűd indexének kismértékű növekedése a pénzintézetek iránti bizalom erősödését jelzi, ugyanakkor az index 45,3 pontos értéke ugyancsak azt erősíti meg, hogy a pénzügyi körülmények ebben a negyedévben sem segítették elő a lakossági megtakarítások képzését.

A harmadik negyedévi kutatásban megkérdezett emberek közel fele - 45 százalék - azt állítja, hogy bízik a bankokban - "bankellenesnek" kevesebb, mint a felnőtt lakosság egyötöde tekinthető. Ez az érték a válság hatására sem változott lényegesen, így ebben a kérdésben gyors javulás sem valószínűsíthető.

Ugyanakkor a kérdésekre adott válaszokból az is kiderül, hogy a megtakarítással rendelkezők csaknem háromnegyedének nagyon fontos szempont a megtakarítási forma kiválasztásakor az, hogy melyik bank termékéről van szó.

Ami a megtakarítással rendelkezők befektetési szokásait illeti, 55 százalékuk a hosszabb - akár egy-két éves futamidejű - lekötéseket, egyharmaduk pedig a rövidebb betéti periódusokat kedveli. A megtakarítók többsége egyetért abban, hogy jelenleg elsősorban forintban érdemes tartani pénzügyi tartalékaikat.

A 2010 elején elindított, negyedévente közreadott GfK-Raiffeisen Megtakarítási Index kutatás során ezer, 15-69 év közötti magyart kérdeznek meg megtakarítási szokásaikról. A reprezentatív mintán elvégzett kutatás célja a lakossági megtakarításokkal kapcsolatos tényadatok, attitűdök valamint a jövőbeli várakozásokkal kapcsolatos vélemények monitorozása, az így szerzett adatok komplex mutatószámba sűrítése, és összehasonlítása.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Gigimama, 2010.11.09 06:16

Megint csak az embereken csattan az ostor. Szeptemberben már a hipermarkettek, üzletláncok igen magas emeléseket vittek végbe. Mi lesz még. A piacokon lassan a zöldségeknek, tojásoknak aranyára lesz. A bankok igen minimális %-ot adnak, de ha valaki felvesz kölcsönt, akkor igen magasat. Régen is és most is mi isszuk meg a levét. Nyugdíjból, vagy kis fizetésből nem tudunk ugrálni. Ki vagyunk szolgáltatva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html