Az összeg letétbe helyezéséről Bachar Najari és Cséplő Petra, az igazgatóság elnöke, a svájci-magyar üzletember felesége számolt be sajtótájékoztatón. Arra várnak, hogy a bíróság kimondja, kinek kell a tartozást utalni, vitatják ugyanis a követelés West Hungária Baunak (WHB) való eladásának jogosságát, álláspontjuk szerint a Zsolnay az MFB-nek tartozik. Megjegyezte, ők 260 millió forintos vételi ajánlatot tettek az MFB-nek, ám tudomásuk szerint ennél jóval alacsonyabb áron értékesítették a követelést.

Najari saját vagyonából a június 27-i határidőre átutalta a Zsolnayt terhelő 91 millió forintos helyi építmény- és iparűzési adót, az összeget azonban az önkormányzat nem könyvelte el a Zsolnay számlájára, mert a vagyonfelügyelő nem adott a befizetéshez engedélyt. Ennek ellenére továbbra is felszámoltatnák a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát.

Cséplő Petra szerint az elmúlt húsz év valamennyi adósságát végül - hiába nem ő idézte azt elő - Bachar Najari fizette ki magánvagyonából, amely technikai és jogi szempontból is teljesen rendben van. Ennek köszönhetőn a cégnek ma nincs egyetlen forint lejárt tartozása sem - tudósított a pecsiujsag.hu. A gyárban a vezetőség szerint jelenleg is folyik a termelés, megrendelések belföldről és külföldről is érkeznek.

Milliárdokért megy a harc

A Napi.hu korábban beszámolt róla: a Zsolnaynak tízmilliárdos nagyságrendű megrendeléseket hozhatnak a már elindult és a következő években tervezett középületek műemléki felújítása. A zrt. többségi tulajdonosa a szír származású zürichi üzletember, Bachar Najari, míg a kisebbségi a pécsi városi vagyonkezelő, illetve a pécsi önkormányzat.

Az ügy előzménye, hogy a pécsi önkormányzat szakítani akar a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosával arra hivatkozva, hogy az tartozásokat halmozott fel. A vita eldurvult, a NAV adónyomozóit is ráküldték a cégre, míg a társaság április végi közgyűlésén a többségi tulajdonos kezdeményezte a kisebbségi tulajdonos pécsi önkormányzat képviselőinek kizárását a cég tulajdonosi köréből. (Ezt a bíróságnak kell jóváhagynia.) A városvezetés új céget alapított Ledina Kerámia Kft. néven, amely továbbviheti a gyártást - ez azt jelzi, hogy az önkormányzat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra felszámolási eljárásának elindításával számol. Az új céghez már átszerződött a Zsolnay több mint 170 alkalmazottjából 130 június elején. (A bíróság első fokon elutasította az új társaság bejegyzését.)

A Zsolnay MFB-felé fennálló tartozásait az a WHB vásárolhatta meg, amely több kormányzati épületfelújításban is részt vett az elmúlt években, többek közt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika épületének és a Várkert bazárnak a rekonstrukciójában. Az építéssel-ingatlanfejlesztéssel foglalkozó WHB-cégcsoport a milliárdos Paár Attila érdekeltsége, aki 2012 óta szerepel a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb listáján, idén 14,5 milliárd forintra becsült vagyonnal az 55. helyen áll.

A tulajdonosok közti harcba a kormány is beavatkozott, a nemzeti vagyonra hivatkozva februárban stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a többségi magántulajdonban lévő Zsolnayt, így a cég felszámolását az állami felszámoló irányíthatná. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter május elején a parlamentben azt mondta, hogy "az MFB magyar tulajdonba adja követeléseit", erről már döntés született. Lázár szerint a Zsolnay nemzeti kincs.