Harmadjára is Simicskának lett igaza (frissítve)

Harmadfokon is nyert a Közgép a Közbeszerzési Hatóság ellen, a Kúria szerint sem követett el hamis adatközlést Simicska Lajos cége - írja a 24.hu. Mást gondol azonban az ítéletről a Közbeszerzési Hatóság.
Szepesi Anita, 2017. május 2. kedd, 12:26
Fotó: Napi.hu

Hamis adatközlésre hivatkozva, még 2015 nyarán zárták ki az összes magyar közbeszerzésből a Közgépet. A Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt közbeszerzés során azzal vádolták meg a céget, hogy a szerb alvállalkozója által biztosított hajók mérete néhány négyzetméterrel eltért a nyilvántartási adatoktól - írja a portál.

A Közbeszerzési Hatóság az ajánlatkérő közlésére hivatkozva emiatt nemcsak a gönyűi kikötő-beruházásból, de minden magyar közbeszerzésből megpróbálta kizárni a Közgépet 3 évre. Simicska Lajos (akinek vagyonát a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 című kiadvány 80 milliárd forintra becsülte, ezzel a 11. legvagyonosabb magyar) cége a bírósághoz fordult, a pereket pedig első-, másod, illetve a Kúrián, kedden harmadfokon is megnyerte.

Puskár Anett, a Közgép Zrt. szóvivője. szerint élénkíti majd a versenyt, ha a cég jobb árajánlataival ismét bekapcsolódhat a közbeszerzésekbe. A cég nem mond le a kiesés okozta károk miatti kárigényéről sem. Egyelőre szakértők vizsgálják, ki ellen és mekkora összegre nyújtsák be a számlát - fogalmazott a szóvivő.

A hatóság köti az ebet a karóhoz
A Közbeszerzési Hatóság (KH) továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a legnagyobb körültekintéssel járt el a Győr-Gönyű kikötő közbeszerzés ügyben - írja a KH közleményében. A Kúria a mai tárgyaláson hozott ítéletében a másodfokú ítéletet helyben hagyta. Ennek értelmében mind a Közgép. ajánlatát érvénytelenné nyilvánító ajánlatkérői döntés, mind a kapacitást biztosító szervezet vonatkozásában a hamis adat közlésre vonatkozó megállapítás továbbra is jogszerű. A Kúria döntése szerint a Közgép esetében ugyan a bizonyítékok nem voltak elégségesek, hogy egyértelműen megállapítható legyen a társaság tudott a hamis adatszolgáltatásról, ám ez nem befolyásolja a tényt: a cég ajánlata érvénytelen volt, és nem lehetett volna velük jogszerűen szerződést kötni - véli a KH.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.05.02 17:23

Ezt kb tudni lehetett az első körben is. Ámde két évig lehetett verseny nélkül osztogatni Mészáros elvtársnak a zsíros állami megrendeléseket.
Ha nem így teszik, akkor és csak akkor lett volna legalább két oligarha, aki versenyzik. Ez pontosan egyel több, mint amennyi a Fidesz számára elfogadható volt.

Kíváncsi leszek a kártérítési eljárásra. Sajnos nem vagyok túl optimista, ilyen esetben az elmaradt hasznot bizonyítani nehéz, talán ott lehet, ahol a Közgép annak ellenére indult a közbeszerzési eljáráson, hogy eltiltása volt.
Persze a jogászok ezt is ki tudják magyarázni, mondván úgysem nyerhetett és ennek tudatában szándékos zavarórepülések voltak az "irreálisan olcsó" ajánlatai.
Próbálok optimista lenni, keresem a pozitív üzenetet a dologban...
Ha a Közgép nem kap kártérítést, az nekem nem fáj, Fájjon Simicskának!
Ha megítélnének neki kártérítést (amúgy jogosan) akkor meg nekem, mint adófizető állampolgárnak kellene fizetnem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html