Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Start Tőkegarancia Zrt. szerződésállománya 2009 első félévében harminc százalékkal, 2 662 millió forintra nőtt. A szerződések 91 százaléka továbbra is pályázati kezességvállalásra, fennmaradó része pedig befektetési tőkegaranciára vonatkozott - közölte a vállalat.

Az első félév új szerződései 969 millió forintot tettek ki, 322 millió forint értékű szerződés pedig problémamentesen megszűnt. A Start Zrt. 2007. január 1-je óta összesen 99 szerződést kötött, 3,2 milliárd forint értékben, az élő szerződések átlagos értéke pedig 29,9 millió forint, kissé magasabb a tavaly év végi 28,8 millió forintnál.

Az első félévben érkezett kezességvállalásra vonatkozó igénylések túlnyomó része aktuális pályázatokhoz kapcsolódott. A korábban elnyert támogatásokhoz kapcsolódóan lekötött biztosítékok felszabadítása a Start Zrt. kezességvállalásának igénybe vételével az elmúlt évekhez képest némileg visszaszorult.

Az ügyfelek területi megoszlását illetően továbbra is a Közép-Magyarországi Régió vezet, az új ügyfelek közel felének Budapesten vagy Pest megyében van a székhelye, a 27 új ügyfél közül 6 mikro-, 15 kis- és 6 középvállalkozás volt.

A 2,7 milliárd forintos szerződésállományt 2009 végére 3 milliárd forint fölé tervezzük emelni. Az idei év második félévében előreláthatóan 270 millió forint értékű szerződés fut ki, bízunk benne, hogy a második félévben csökken a kkv-kra nehezedő likviditási teher, és többen kezdenek bele az első félévről elhalasztott fejlesztések megvalósításába is - összegezte kilátásaikat Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.