Bár az "MNB-s vonal" együtt szeretné kezelni a szanálás alatt álló MKB-t és az MFB által kezelt Budapest Bankot, a két bank összevonása, illetve magánosítása még nyitott kérdés, amíg a miniszterelnök nem döntött - idézi a hetilapot a Portfolio.

A bankok eladását legalább három tényező nehezíti: a devizahiteles elszámolások és a fair banki törvény rontotta a lakossági hitelportfólió megtérülését, ráadásul az MKB nagyon agresszíven áraz, még tovább csökkentve portfóliója profitabilitását. negatívum az alacsony kamatkörnyezet (1 százalékponttal alacsonyabb Bubor közel 80 milliárdos veszteség a szektornak), és a Quaestor-hatás, amely a közeljövőben évi több tízmilliárd forintba (a lap szerint 80-100 milliárdba, ami túlzásnak tűnik) kerül a bankszektornak.

Épp ez utóbbi ügyet értékelte úgy az Erste 15 százalékának állami kézbe vételénél szerepet vállaló bennfentes, hogy nagy pofon volt, ami után nehéz visszaülni az asztalhoz. Az Erste értékét befolyásoló, egyelőre bizonytalan kimenetelű ügy miatt állítólag megfeneklettek a tárgyalások az osztrák bankcsoport és az állam között: "on hold" a tranzakció. Van azonban további három bank, amely viszont eladásra vár, a Citibank, lakossági üzletága, az Axa és a Sberbank.