Hárommilliárdért gyártottak vezetéket

Lezárult az a hároméves tender, amelynek keretében a lég- és szabadvezetékek, sodronyok, hevederek gyártására szakosodott Fux Zrt. 3,4 milliárd forintért szállított vezetéket a Mavirnak.
MTI-Eco, 2011. augusztus 4. csütörtök, 16:54
Fotó:

A miskolci székhelyű cég 3,4 milliárd forintért 3300 kilométer hosszúságú szabadvezetéket szállított a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.-nek - mondta Csomós József, a Fux Zrt. igazgatója sajtótájékoztatóján.

A Mavir által a dunántúli villamos energia hálózat egy részének megújítására, illetve új szakaszok kiépítésére kiírt pályázatot, még 2008-ban nyerte meg a Fux, amely az áramvezető és védővezető sodronyok szállítását három másik pályázó társaság előtt nyerte meg.

A cég a saját fejlesztésű, szabadalmaztatott, úgynevezett csökkentett energiaveszteségű vezetékével pályázott, a gyártmány előnye, hogy a váltakozó áram vesztesége jóval kisebb, mint a hagyományos sodronyoknál. A 3300 kilométeres szabadvezeték révén elért megtakarítás fedezheti például Budapest közvilágítását.

Az igazgató tájékoztatása szerint a Fux 2008-ban 160 dolgozót foglalkoztatott, számuk ma meghaladja a 200-at, az árbevétel pedig 4,8 milliárd forintról 7,1 milliárdra bővült ez idő alatt. A cég mérnökei - a piaci igényekhez alkalmazkodva - új vezeték típusok kifejlesztésén dolgoznak.

A Mavir tendernél alkalmazott új szabadvezetéket több európai országban bemutatták, és a csehországi hálózatban már szereltek fel ebből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oldwiseman, 2011.08.04 18:09

Végre egy jó hír, azaz hogy egy hazai GYÁRTÓ cég eredményesen működött az elmúlt években; a !mérnökei! (tehát nem valamilyen multi kintről irányított bérmunkája, hanem K+F tevékenységgel megspékelt hozzáadott-érték előállítás, hurrá!) kifejlesztenek, tesztelnek, a szakmunkások a gépekkel legyártják, a segédmelós összerakja, csomagolja, előkészíti a szállításra, a management pedig stratégiák mentén, a napi operatív irányító melót végzi!Semmi "okosban" ügyködés, trükközés, lenyúlás, kreatív könyvelés, hanem ú.n. qualitatív melóvégzés! Jézusmária, van még ilyen "csoda" ebben az országban 2011-ben??? Halihó, gazdaságunk többi szereplői(már,akik nem így csinálják): ÉÉÉBRESZTŐŐŐŐŐ!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html