A miskolci székhelyű cég 3,4 milliárd forintért 3300 kilométer hosszúságú szabadvezetéket szállított a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.-nek - mondta Csomós József, a Fux Zrt. igazgatója sajtótájékoztatóján.

A Mavir által a dunántúli villamos energia hálózat egy részének megújítására, illetve új szakaszok kiépítésére kiírt pályázatot, még 2008-ban nyerte meg a Fux, amely az áramvezető és védővezető sodronyok szállítását három másik pályázó társaság előtt nyerte meg.

A cég a saját fejlesztésű, szabadalmaztatott, úgynevezett csökkentett energiaveszteségű vezetékével pályázott, a gyártmány előnye, hogy a váltakozó áram vesztesége jóval kisebb, mint a hagyományos sodronyoknál. A 3300 kilométeres szabadvezeték révén elért megtakarítás fedezheti például Budapest közvilágítását.

Az igazgató tájékoztatása szerint a Fux 2008-ban 160 dolgozót foglalkoztatott, számuk ma meghaladja a 200-at, az árbevétel pedig 4,8 milliárd forintról 7,1 milliárdra bővült ez idő alatt. A cég mérnökei - a piaci igényekhez alkalmazkodva - új vezeték típusok kifejlesztésén dolgoznak.

A Mavir tendernél alkalmazott új szabadvezetéket több európai országban bemutatták, és a csehországi hálózatban már szereltek fel ebből.