Hárommilliárdos bővítés a Bridgestone-nál Tatabányán

A gumiabroncsokat gyártó japán Bridgestone tatabányai leányvállalata hárommilliárd forintos beruházással bővíti raktárát a Tatabányai Ipari Parkban - közölte a vállalat az MTI-vel.
K. Kiss Gergely, 2018. április 24. kedd, 13:54
Fotó: Shutterstock

A társaság tájékoztatása szerint a 10 ezer négyzetméter alapterületű létesítmény összesen 180 ezer gumiabroncs tárolását teszi majd lehetővé, amellyel 600 ezer abroncsra nő a cég teljes raktárkapacitása. Az új raktárépület várhatóan 2018 végére készül el. A beruházás keretében egy új öltözőt és egy 40 fős oktatótermet is kialakítanak.

Topolcsik Melinda, a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezető igazgatója korábban az MTI-nek elmondta, a vállalat tavaly októberben avatta fel 85 milliárdos beruházással felépített második abroncsgyártó üzemét. A társaság 2017-ben 47 százalékkal, 53,1 milliárd forintra növelte értékesítési árbevételét.

A cég 2017-ben 3,6 millió abroncsot gyártott, az idén már várhatóan mintegy 5 millió, 2020-ban pedig már 7 millió abroncs készülhet majd az üzem gyártósorain. A bővülő gyártókapacitással párhuzamosan bővül az Bridgestone munkavállalóinak száma, 2017-ben 400 új munkatársat vettek fel, így 1100-ra nőtt a létszám.

A most bejelentett fejlesztésekkel együtt a Bridgestone Corporation 153 milliárd forintot ruházott be a tatabányai üzembe, amely a cégcsoport legmodernebb európai gyára. A társaság beszállítói hálózatát mintegy 750, döntő részben magyar kis- és középvállalat alkotja, amelyektől a cég 2017-ben 4,6 milliárd forint értékben vásárolt árukat és szolgáltatásokat.

Az üzemben elsősorban prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebességindexű, személyautó és terepjáró abroncsok készülnek, több mint 250 féle méretben. Az előállított termékek 99 százalékát exportálják.

A 2016-os értékesítési adatok alapján a Bridgestone Corporation a világ legnagyobb gumiabroncs és gumitermék gyártó vállalata. A konszern és leányvállalatai a világ 25 országában 180 gyárat üzemeltetnek és több mint 144 ezer munkatársat foglalkoztatnak, termékeit pedig több mint 150 országban értékesítik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matyi2010, 2018.04.24 17:41

A 7 milliós éves kapacitás azt jelenti, hogy hetente 140 ezer abroncsot gyártanak, vagyis a mostani raktár nagyjából egy heti termelést tárolhat. A teljes raktár kevesebb mint egy havit.
Mivel a másodlagos abroncspiac évszakfüggő, nyilván február-áprilisban fogy a nyári gumi zöme, míg a téli októben-decemberben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2018.04.24 17:06

Persze, hogy raktárakat építenek a gyárak, mivel annyira nyomják a darabszámot, hogy már sehol sem fér el túltermelt áru.
És mind a termőföldből van kiszedve. A gyárak és most már a raktárak.
Környezetvédő Áder elnök úr, rendben van ez így?
Nem rég olvashattuk, hogy az egyik nagynevű ruhagyártó bajban van, mert hatalmas eladatlan készletet termelt.
Győrtől Budaörsig az M1 tele van szántó helyett gyárakkal és raktárakkal. Alig marad termőföld a kajára.
És ha már nem marad termőföld, nem termelünk kaját, viszont csak gyárak és tömött raktárak lesznek feleslegen legyártott termékekkel, akkor mi lesz?
Le kell állítani a túltermelést! Ez teszi tönkre a Földet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html