G7: Háromszáz milliárdnyi Mészáros-vagyon vált láthatóvá

Mészáros Lőrinc bepakolta az állami megrendelésekkel gazdagon kipárnázott építőipari cégeit tőzsdei óriásvállalatába, az Opus Nyrt.-be. A tranzakció során olyan vállalatokat is felértékeltettek egy nagy tanácsadócéggel, amelyek értékét korábban csak nagyságrendileg lehetett megbecsülni. Ezzel a Mészáros-birodalom újabb elemei váltak forintban is kifejezhetővé - írja a G7.
Szabó Zsuzsanna, 2018. november 17. szombat, 10:45
Fotó: Shutterstock

A G7 számításai szerint Mészáros Lőrinc tőzsdei vagyona 210 és 213 milliárd forint között lehet. Ez kevesebb, mint az év elején, mivel azóta inkább estek az árfolyamok. A polgármester látható vagyona mégsem lett kisebb: a most felértékelt építőipari vállalatban megtartott kisebbségi tulajdonrésze további 57,4 milliárddal növeli az ország valószínűleg leggazdagabb emberének vagyonát.

A PwC szerint ugyanis közel 120 milliárd forintot érnek a Mészáros-vagyont megalapozó cégek, a Mészáros és Mészáros, valamint az R-Kord. Mészáros Lőrinc ezen túl kiszervezte a Mediaworks-öt az Opus alól, és átrakta egy magáncégébe, a Talentisbe. A PwC értékelése szerint ez is ér tízmilliárd forintot. Hasonló mértékű vagyonra tett szerint Mészáros Lőrinc a Mátrai Erőmű részesedésének eladásából, illetve a 10 százalékos kisebbségi részesedés megtartásából.

Ez persze továbbra sem minden, hiszen a Mészáros-vagyon egy jelentős (a földek és más ingatlanok, az egyéb vélhetően hozzá köthető magántőkealapok, az egyelőre megtartott több tucatnyi cég, az ingóságok, a külföldi vállalkozások és a focicsapatok) jelentős része továbbra is egy nagyon nehezen átlátható céghálóban van elrejtve, így ezek értékét még nagyságrendileg sem könnyű megbecsülni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.11.17 16:54

A migráció átrendezi a világ gazdagjai listáját.
Soros György a tavalyi 33. helyről a 190. helyre esett a listán, vagyona 25,2 milliárd dollárról 8 milliárd dollárra apadt.
Tehát Soros bukik a migrációval, Lőrinc meg gazdagodik a migránsellenes reklámokkal.
Reméljük, sokáig elhúzódik a mígráncsválság, és Bill Gates közelében olvashatjuk Nemzeti Lőrincünk nevét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

babmami, 2018.11.17 11:52

Az egész ország a gázszerelő rabszolgája lesz. Már, most is az. Ez, a magyar lakosság jóváhagyásával történt, jó ez?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html