Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Eurasia Group nevű londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport pénteki elemzése szerint a magyar bankokra mind nagyobb nyomás nehezedik a nem teljesítővé váló, illetve késedelmesen törlesztett kinnlevőségek rátájának emelkedése miatt, miután sok háztartás svájcifrank-hiteleinek törlesztőrészletei ma 50-60 százalékkal magasabbak, mint a kölcsön felvétele idején.

A cég szerint a magyar háztartásoknál kint lévő hitelportfolió egészét tekintve a jelzáloghiteleseknek immár a 8,3 százaléka van 90 napnál hosszabb elmaradásban törlesztésével; ez az arány 2008 negyedik negyedévében csak 3,9 százalék volt. Ehhez a negatív folyamathoz járul még a kormány által a bankokra kiróni tervezett jelentős különadó - áll az elemzésben.

Az Eurasia szerint ugyanakkor a háztartásokat szorongató lakáshitelprést is erősíti két járulékos tényező: a pénzügypolitika - vagyis a még mindig viszonylag magas jegybanki kamatszint -, valamint a két éve érvényben lévő megszorító költségvetési politika. E "háromszoros hitelprés" is magyarázza, hogy a Fidesz "miért ennyire negatív" az IMF és az EU hiány- és takarékossági irányelvei iránt.

A kormány úgy látja: a költségvetési politika az egyetlen eszköz, amellyel serkentheti a növekedést, és amellyel valamelyest könnyíthető lenne a devizahitelesek helyzete, ráadásul a lakosság körében széleskörű a támogatottsága az IMF elleni kormányzati támadásoknak - áll az Eurasia elemzésében.

A ház szakértői szerint azonban az IMF-kapcsolat feladásának komoly hátulütője lehet a piaci hangulat esetleges "drámai romlása" a következő hetekben vagy hónapokban, és éppen ez okozhatja a forint további gyengülését, ami még tovább szoríthatja a hitelprést. Valószínűleg ez lesz az a tényező, amely rábírja a Fideszt, hogy komoly formában vegye fel ismét a kapcsolatot az IMF-fel, bár ehhez a piaci hangulat mellett az EU nyomásgyakorlása is kell majd - írták az Eurasia londoni elemzői.

A ház mindezek alapján arra számít, hogy "valamikor az ősz folyamán" egyezség születik a kormány, valamint az IMF és az EU között.

Hasonló forgatókönyv megvalósulását feltételezi több más nagy citybeli befektetési és elemző ház is. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege minap kiadott értékelésében közölte: szerinte "még mindig van esély arra", hogy a magyar kormány megújítja a hitelmegállapodást az IMF-fel és az EU-val, amint az októberi választások lezajlanak, és ez javíthatja a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulatot. 

A JP Morgan elemzői ugyanakkor úgy vélik: a Magyarországra nehezedő piaci nyomás "intenzívebbé válására" lehet szükség a magyar kormány meggyőzéséhez arról, hogy fontos a megállapodás megújítása.

A Goldman Sachs (GS) pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési és elemző részlege által e héten kiadott új helyzetértékelés szerzői is közölték: arra számítanak, hogy "a költségesnek bizonyult próbálkozások után" a Fidesz-kormány végül ismét kapcsolatba lép az IMF-fel és az EU-val. 

Ha a Fidesz meggondolná magát az IMF/EU-tárgyalásokkal kapcsolatban, az jelentősen csökkenthetné a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazását és erősíthetné a forintot, és mindez az adósságpapírok hozamának meredek csökkenését is eredményezhetné - állt a Goldman Sachs minapi londoni elemzésében.