Van, akinek folytatódik, van, akinek nem az autósok rémálma

A rendőrség visszaadott néhányat azokból a lefoglalt autókból, amelyeket vevőik az Wallis használtautó-értékesítőjétől vettek meg tudtukon kívül feketén.
Komócsin Sándor, 2020. szeptember 14. hétfő, 09:15
Fotó: Pixabay

A rendőrség négy autót kiadott a lefoglalt huszonötből a jogos tulajdonosoknak - tájékoztatta a 24.hu-t a Budapesti Rendőr-főkapitányság, amikor a Wallisnál történt bűncselekmény felderítésének fejleményeiről érdeklődtek. További információt nem adtak.

Még júniusban írta meg a 24.hu, hogy több száz millió forintos visszaélés történt az egyik legnagyobb hazai autókereskedőnél, miután két tucat, használt, de jelentős értékű gépjármű (jellemzően BMW) esetén merült fel a sikkasztás gyanúja.

A cég azt állítja, hogy a kocsikat az egyik - februárban aztán előzetes letartóztatásba helyezett - értékesítője lényegében kicsempészte a cég telephelyeiről, és külső helyszínen értékesítette az autókat, az érte kapott pénzt pedig zsebre tette, meglopva a céget mintegy 300 millió forinttal. Csakhogy több érintett tulajdonos is azt monda a hírportálnak, hogy a vásárlások a szalonban történtek, amelyek végén a kasszánál, készpénzzel fizettek. A rendőrség lefoglalta az autóikat.

Most nem árulták el a lefoglalás megszüntetésének indokát, de a tények a vevők állításait látszik erősíteni. Akadt, aki tavaly nyáron vásárolta a kocsit, annak hiánya mégis csak bő fél év után tűnt fel a kereskedőnek. A Wallis ugyanis január elején tartott leltárt, állításuk szerint csak ekkor szembesültek a két tucat autó hiányával.

Kovács Krisztián jogász szerint lehet pereskedni az ügyben, de csak minden körülményt megfelelően mérlegelve javasolná belevágni egy ilyen eljárásba, és csak a büntetőeljárásban legalább az elsőfokú ítélet megszületése után, úgyis van öt év az igényérvényesítésre. A hasonló, viszonylag kis értékű pereknél az jelenti a problémát, hogy a perköltség irreálisan nagy a követelt összeghez képest, egy ilyen pernél fél-egymillió körüli összeggel is lehet számolni, ráadásul másfél-két év elmegy a pereskedéssel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

chuck11, 2020.09.14 23:12

Kovacs Krisztiannak a 10-15 millios erteku auto az "kis értékű per"? Inkabb mondjanak le rola, ne pereskedjenek? Ez aztan a jogasz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html