Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hat új közterületi, elektromos autókat töltő kútoszlopot adott át Budapesten az ELMŰ-ÉMÁSZ az E-Mobility Network tagjaival - az ABB-vel, az Észak-Budai Zrt.-vel, a Geometriával, a Kábel Teammel, a Magyar Autóklubbal és a Tonic-kal - közösen, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ támogatásával - írta az MTI-Eco. (Az ELMŰ-ÉMÁSZ 2010 szeptemberében nyitotta meg első "áramkútját" a fővárosban, saját székháza előtt.)

Egy töltőoszlop felállítása mintegy 5 ezer euróba kerül, használatuk - tehát a töltés - ingyenes. Az országban ezzel a közterületi elektromos kútoszlopok száma mintegy 20-ra emelkedett. A kormánynak megvan a "zöld elkötelezettsége", arra nem lesz pénze, hogy a flottáját elektromos autókra cserélje - fogalmazott Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyi államtitkára az átadáson. Illés szerint a kabinet ugyanakkor minden olyan fejlesztést támogat, ami az elektromos autózás terjedését szolgálja, mivel úgy látja, ez lehet az egyik leghatékonyabb közlekedési megoldás egyéni szinten is.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) vezérigazgatója szerint az elektromos autózásnak nagy jövője van Budapesten és Európa más fővárosaiban is, ugyanakkor világszerte dilemma, hogy az elektromos autó a jövő megoldása, vagy csak az eszköztár egyik eleme. A BKK a hat helyszínt biztosítja ingyenesen a töltőállomásokhoz.

Marie-Theres Thiell, az ELMŰ-ÉMÁSZ elnöke szerint az oszlopok megnyitása az egyik első lépés az elektromobilitás hazai megteremtéséhez. A nyugat-európai tapasztalatok alapján azonban ehhez állami kedvezmények szükségesek - például a buszsáv használatának engedélyezése az elektromos autók számára, vagy állami támogatások az ilyen járművek vásárlásához.

 

Bécs és Budapest között is épül a hálózat

Korábban az E.On jelentett be, hogy még idén megkezdi elektromos kutak kiépítését Magyarországon. A társaság novemberben adta át töltőállomásait egy budapesti szálloda előtt, illetve annak garázsában, azonban még idén megkezdi a Budapestet Béccsel összekötő úton az "áramkutak" telepítését, először Tatabányán és Győrben. Winkler János, az E.On Hungária Zrt. igazgatósági tagja egy szakmai rendezvényen úgy fogalmazott, a vállalat 2-3 céggel is tárgyalásban áll az általuk üzembe állítandó e-autóflották áramellátásának biztosítása ügyében.