György István pénteken az MTI érdeklődésére elmondta: a vagyonértékelések után hat céget apportálhatnak; ezek a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., a Főkert Nonprofit Zrt., a Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft., a Főtáv Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. és a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft.

Az eredeti tervek szerint hét cégről volt szó, de az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nek először szét kell válnia, mert kiemelik belőle a közútfenntartással, közútkezeléssel foglalkozó részleget, amely a Budapesti Közlekedési Központ alá fog tartozni - közölte a városvezető. Hozzátette: a köztisztasági és hulladékgazdálkodási feladatok maradnak az anyacégben. Mint mondta, a feladatátcsoportosítást cégjogi intézkedések útján lehet csak megvalósítani, ezért néhány hónapot csúszik a folyamat.

Megjegyezte azt is, hogy egy nyolcadik, újonnan létrehozandó cég is a BVK-hoz tartozik majd, ez a Fővárosi Energiagazdálkodási Kft.

Az üzletrészek, részvények cégértékelés során meghatározott, auditált értéken történő apportálásával a BVK Zrt. alaptőkéje a jelenlegi 25 millió forintról 35 milliárd 319 millió forintra növekszik. A városvezetés azt javasolja, hogy az egyes társaságok alaptőkéjének, illetve jegyzett tőkéjének megfelelő összeg a BVK Zrt. alaptőkéjébe, míg az értékelési különbözet összege a részvénytársaság alaptőkén felüli vagyonába kerüljön.

A főpolgármester-helyettes ismertette: a BVK Holding tulajdonképpen 80-85 százalékos készültségi állapotba kerül, ha a Fővárosi Közgyűlés szerdán támogatja a javaslatot, ugyanakkor a későbbiekben még további döntések is szükségesek. Példaként említette, hogy a testület olyan módosított alapító okiratot fogad el, amellyel több, stratégiai és politikai felelősségvállalással is járó döntést visszaemel a közgyűléshez, tehát nem hagyja a BVK igazgatóságánál.

György István ennek kapcsán úgy fogalmazott: "igyekszünk egy olyan jó és szakmailag megalapozott szelekciót végrehajtani ebben a feladatmegosztásban, ahol a BVK operativitása nem sérül, ugyanakkor azt is meg kell érteni, hogy a politikai felelősség nem osztható, ez mindenképpen a Fővárosi Közgyűlés és a főpolgármester vállán nyugszik".

Az előterjesztésben szerepel az is, hogy mivel a BVK Zrt.-nek jelenleg nincs cégjegyzékbe bejegyzett rövidített neve, a BVK név pedig foglalt, ezért az elnevezést BVK Holding Zrt.-re egészítik ki.