BUX
39334

Hatalmas fejlesztést jelentett be a Mol

Elstartolt a Mol-csoport történetének legnagyobb organikus beruházása. A Mol és a német Thyssenkrupp Industrial Solutions AG vezetői aláírták a tiszaújvárosi poliol üzem tervezési, beszerzési és kivitelezései feladataihoz kapcsolódó szerződéseket. Az 1,2 milliárd euróból (390 milliárd forintból) megvalósuló üzem kivitelezése 2018 IV. negyedévében kezdődik.

K. Kiss Gergely, 2018. szeptember 12. szerda, 10:49

A beruházás 200 munkahelyet teremt a Borsod megyei Tiszaújvárosban, a Mol-csoport magyarországi petrolkémiai központjában. A komplexumot a Thyssenkrupp építi fel gyorsított ütemterv szerint - jelentette be Hernádi Zsolt, a társaság elnök-vezérigazgatója.

A magyar kormány 131 millió euróval (12 milliárd forint) és 28 milliárd forint adókedvezménnyel támogatja a beruházást, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott. A tiszaújvárosi komplexum 2021 második felében kezdheti meg működését.

A cégvezér úgy látja: a felépülő üzemkomplexum a jövő műanyagiparának egyik legfontosabb termékét állítja majd elő. A poliol az alapanyaga a poliuretánnak, amely a vegyipar "svájci bicskája", szinte minden iparág hasznosítja: egyebek közt a bútorgyártás, az autóipar, a textilipar és az építőanyag-gyártás. A kínálat egyelőre igencsak szűk, miközben a kereslet egyre csak növekszik.

Erre a piacra nem képes akárki belépni, mert a technológia igen bonyolult, így lehetőséghez kevesen jutnak - hangsúlyozta Hernádi. Széles körű alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően a poliéter poliol - amely a poliuretán habok alapanyaga - jelenti a Mol petrolkémiai fejlesztéseinek fő irányát. A tervek szerint a Mol üzeme 200 ezer tonna poliolt fog előállítani évente, miközben 1,4 millió tonnát tesz ki a teljes európai piac. Ezzel rögtön szignifikáns szereplővé válhatnak a szegmensben és a Mol lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Kelet-Közép-Európában.

A projekt mérföldkőnek számít a Mol 2030-ig tartó stratégiájának végrehajtásában, amely egyebek közt a vegyipar részarányának kiterjesztését tűzte ki célul a társaság portfólióján belül. A vállalat 2016-ban döntött úgy, hogy az elkövetkező 15 évben 4,5 milliárd eurót fognak a vegyiparban elkölteni - mostani beruházás az első nagyobb lépés ezen a téren.

Fotó: AFP PHOTO/ATTILA KISBENEDEK