Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tegnap éjszaka tűz ütött ki a gyorsfagyasztott, töltött ételféleségeket gyártó Asiafood Kft. verpeléti üzemének egyik csarnokában - közölte a francia hátterű társaság. Az üzemben a délutános műszak, összesen 22 ember dolgozott, akik értesítették a tűzoltókat, majd megpróbálták poroltókkal eloltani a tüzet, ám ez nem járt sikerrel, így a hatalmas füst miatt elhagyták az épületet. A magas hő következtében az üzemcsarnok ablakai kirobbantak és a tűz átterjedt az üzem többi részére is.

A helyszínre kiérkező egri, gyöngyösi, hevesi, füzesabonyi, pétervásárai és mezőkövesdi tűzoltó egységek, a verpeléti önkéntesek, valamint a Heves megyei Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat szakemberei nagy erőkkel kezdték meg az oltást. Magasból mentő segítségével, emelőkosárból is vízsugárral locsolták az épület tetejét, miközben folyamatosan hűtötték az üzem gázolaj tartályait is. A egész éjszakai megfeszített munka ellenére a tüzet csak a reggeli órákra sikerült megfékezni, addigra azonban az üzem gyakorlatilag teljesen kiégett. Személyi sérülés nem történt.

220 dolgozót foglalkoztatnak

Pál István, az Asiafood üzemének igazgatója elmondta: a tűz következtében a gyár gépei, berendezései, az ott tárolt alapanyagok és a késztermékek is megsemmisültek. Az első becslések szerint az anyagi kár elérheti a több milliárd forintot is, de pontos adatok csak a részletes kárfelmérések után állnak majd rendelkezésre. Hozzátette: a tragédia hatalmas veszteség az anyacégnek. Az üzem teljes kapacitással működött, folyamatosan növelték a piaci részesedésüket és további fejlesztéseket terveztek a következő években. Jelenleg 220 ember dolgozott az üzemben, de már a következő létszámbővítések előkészítésén dolgoztak.

Hamarosan egy válságstáb alakul a tulajdonosok és a szakhatóságok szakembereiből, amely feladata lesz határozni az Asiafood verpeléti üzemének további sorsáról. "Természetesen azt szeretnénk, ha minél hamarabb újjáépülne az üzem, hiszen sikeresen és nyereségesen működtünk, az idei üzleti évben elértük volna a 3 milliárd forintos árbevételt" - tette hozzá Pál István.

Kétmilliárdos beruházással épült a gyár

Az Asiafood Kft. anyavállalata a francia Paris Store S.A.S, amelyet 30 éve alapítottak, és Európában vezető szerepet tölt be az ázsiai élelmiszerek forgalmazásában. A cég sok éves tapasztalatára alapozva döntött a félkész fagyasztott áruk gyártásának fejlesztése mellett.

Kétmilliárd forintos beruházással 2012 áprilisában indította el verpeléti telephelyének tevékenységét. Az ipari csarnok 5314 négyzetméter alapterületű, de az üzemhez tartozó további 14 700 négyzetméter terület további lehetőséget nyújtott a bővítésére, illetve egy újabb beruházás megvalósítására, amelyet már tervbe vettek.

A verpeléti üzem több mint 20 különféle terméket állított elő, tradicionális ázsiai ízvilággal. A fő profil a gyorsfagyasztott töltött tésztaféleségek gyártása, termékeik hazai viszonylatban szinte egyedülállóak, mind technológiai, mind a gyártásban felhasznált alapanyagok szempontjából. Éves termelési kapacitásuk több mint 3000 tonna, a teljes volument franciaországi exportra értékesítették.