Hatalmas bírság a kontaktlencséseknek - összebeszéltek a cégek

A Gazdasági Versenyhivatal versenykorlátozó megállapodás miatt 100 milliós bírságot vetett ki kontaktlencsék és ápolószereik forgalmazásában piacvezető vállalkozásokra.
Napi.hu, 2014. június 23. hétfő, 15:33
Fotó: Napi.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a CooperVision Optikai Cikkeket Forgalmazó Kft., a Fotex-Ofotért Optikai és Fotócikk Kereskedelmi Kft., a Johnson & Johnson Egészségügyi és Babaápolási Termékeket Gyártó és Forgalmazó Kft. és a Novartis Hungária Egészségügyi Kft. jogsértést követtek el, amikor a piackutatás kereteit felhasználva máshonnan be nem szerezhető egyedi értékesítési mennyiségi és árbevételi adatokat osztottak meg egymással. A GVH ezért a vállalkozásokra összesen közel 100 millió forint bírságot szabott ki - közölte a GVH.

A GVH eljárásában azt vizsgálta, hogy a kontaktlencsék és ápolószereik forgalmazásában piacvezető vállalkozások piackutatási szolgáltatás keretében versenykorlátozásra alkalmas információcsere rendszert működtettek-e, amikor olyan üzleti adatokat osztottak meg egymással, amelyek tartalmazták az egyes résztvevő vállalkozások Magyarországon eladott termékeinek közelmúltbeli mennyiségi és árbevételi adatait.

A GVH a vizsgálat során azt elemezte, hogy a hazai kontaktlencse és kontaktlencse ápolószer piac sajátosságait, illetve az információcsere egyedi jellemzőit figyelembe véve a felek magatartása járhatott-e a verseny korlátozásával, torzításával. A GVH megállapította, hogy a vállalkozások azzal, hogy nyilvános forrásból el nem érhető, termékszegmensekre és cégekre lebontott egyedi árbevételi és az értékesített mennyiséggel kapcsolatos közelmúltbeli adatokat osztottak meg egymással, a verseny korlátozására alkalmas információs rendszert működtettek.

A GVH e jogsértés miatt a CooperVision Kft.-t 15,4 millió, a Fotex-Ofotért Kft.-t 48,9 millió, a Novartis Hungária Kft.-t 34,5 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A GVH a Johnson & Johnson Kft.-vel szemben a vállalkozás által benyújtott engedékenységi kérelemre tekintettel mellőzte a bírság kiszabását. A GHV a "Kleffmann & Partner" Piackutató, Szolgáltató Kft.-vel szemben az eljárást bizonyítottság hiányában megszüntette - írta közleményében a GVH.

HOZZÁSZÓLÁSOK