Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A beruházás 200 munkahelyet teremt a Borsod megyei Tiszaújvárosban, a Mol-csoport magyarországi petrolkémiai központjában. A komplexumot a Thyssenkrupp építi fel gyorsított ütemterv szerint - jelentette be Hernádi Zsolt, a társaság elnök-vezérigazgatója.

A magyar kormány 131 millió euróval (12 milliárd forint) és 28 milliárd forint adókedvezménnyel támogatja a beruházást, amelyet az Európai Bizottság is jóváhagyott. A tiszaújvárosi komplexum 2021 második felében kezdheti meg működését.

A cégvezér úgy látja: a felépülő üzemkomplexum a jövő műanyagiparának egyik legfontosabb termékét állítja majd elő. A poliol az alapanyaga a poliuretánnak, amely a vegyipar "svájci bicskája", szinte minden iparág hasznosítja: egyebek közt a bútorgyártás, az autóipar, a textilipar és az építőanyag-gyártás. A kínálat egyelőre igencsak szűk, miközben a kereslet egyre csak növekszik.

Erre a piacra nem képes akárki belépni, mert a technológia igen bonyolult, így lehetőséghez kevesen jutnak - hangsúlyozta Hernádi. Széles körű alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően a poliéter poliol - amely a poliuretán habok alapanyaga - jelenti a Mol petrolkémiai fejlesztéseinek fő irányát. A tervek szerint a Mol üzeme 200 ezer tonna poliolt fog előállítani évente, miközben 1,4 millió tonnát tesz ki a teljes európai piac. Ezzel rögtön szignifikáns szereplővé válhatnak a szegmensben és a Mol lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Kelet-Közép-Európában.

A projekt mérföldkőnek számít a Mol 2030-ig tartó stratégiájának végrehajtásában, amely egyebek közt a vegyipar részarányának kiterjesztését tűzte ki célul a társaság portfólióján belül. A vállalat 2016-ban döntött úgy, hogy az elkövetkező 15 évben 4,5 milliárd eurót fognak a vegyiparban elkölteni - mostani beruházás az első nagyobb lépés ezen a téren.

Fotó: AFP PHOTO/ATTILA KISBENEDEK