Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az NGM Munkavédelmi Főosztálya közzétette, hogy május 1. és június 30. közötti időszakban lefolytatandó "Az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálata" elnevezésű ellenőrző-sorozat során miket fognak vizsgálni.

Az ilyen ellenőrzések azért is fontosak, mert a tavalyi munkavédelmi ellenőrzések során alig volt olyan vállalkozás, amelyik ne bukott volna meg a hatósági ellenőrzéseken. Tavaly például a cégek 79, illetve a dolgozók 66 százalékánál találtak valamilyen problémát. Az építőipar pedig tipikusan erősen fertőzött terület.

Bár általánosságban elmondható, hogy az ellenőrzések során mind a munkáltatók, mind a munkavállalók együttműködőek, nem mindenhol azonos mértékben: amíg a nagyobb munkáltatók általában készségesen, segítőkészen állnak a munkavédelmi ellenőrzésekhez, addig a kisebb, általában szabálytalanul foglalkoztató, a munkavédelmi követelményeket nem ismerő, és be nem tartó munkáltatók esetenként igyekeznek megakadályozni az ellenőrzés lefolytatását. Sokan kihasználják azt a szabályt is, miszerint a kkv-kat első alkalommal nem lehet büntetni.

Mit néznek majd?

A razzia során számos előírás teljesítésére odafigyelnek az ellenőrök, így például arra is, hogy tartottak-e munkavédelmi képviselő választást annál a cégnél, ahol legalább 20-an dolgoznak, de azt is vizsgálják, hogy az építési tevékenységhez készült-e biztonsági és egészségvédelmi terv.

Büntetés járhat akkor is, ha nem áll elegendő mennyiségű ivóvíz a dolgozók rendelkezésére, de akkor is, ha nincs a munkavállalók számára könnyen elérhető és megfelelően felszerelt pihenőhelyiség, vagy tartózkodó, esetleg illemhely.

Odafigyelnek arra is, hogy a magasban végzett munkáknál van-e leesés elleni védelem, egyéni védőeszköz, illetve amennyiben van, úgy használják-e a dolgozók. A földmunkáknál pedig arra, hogy elvégezték-e a oldalfalak szükséges megtámasztását.

Az összes vizsgálati szempontot ide kattintva érheti el.