Hatalmas károkat okoztak a viharok

A viharos időszak okozta károk összege elérheti a 100 milliárd forintot is.
Kiss Melinda, 2010. szeptember 17. péntek, 10:06
Fotó:

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Az idei áradások, intenzív esőzések és egyéb viharkárok nyomán szeptember elejéig 263 ezer esetben összesen közel 25 milliárd forintot fizettek a biztosítók - ismertette Vereczki András, az Aegon vezérigazgató-helyettese és a Mabisz lakásbiztosítási tagozatvezetője egy akadémiai konferencián, amely a szélsőséges tavaszi időjárás tanulságait kísérelte meg levonni.

Amint azt a biztosítási szakember elmondta, a lakóingatlanok esetében nagyjából 32 milliárd forintra tehető a károk összege, de a lakosságot érintő károk összege meghaladhatja a 40 milliárd forintot is.

A különbség a nem vagy alulbiztosított ingatlanokban, valamint a viharkárra például nem biztosítható ingóságokban - mint a kerti bútorokban és hasonlókban - esett károkból adódik.

A szeptemberig a vagyonbiztosítások alapján kifizetett összeg meghaladta a 20,2 milliárdot, az ipari és mezőgazdasági biztosításokból 4,3 milliárd forint, míg a gépjármű-biztosításokból 308 millió forint árvíz- és viharkár utáni kártérítést kaptak a jogosultak.

Ha ehhez még hozzászámoljuk az önkormányzatok biztosítatlan vagyonát, valamint a közutakat is, a viharos időszak okozta károk összege elérheti a 100 milliárd forintot is - jegyezte meg a szakember.

Az állam 3,17 milliárd forinttal segítette az újjáépítést, amihez a héten csoportosított át további 1,5 milliárd forintot a költségvetés általános tartaléka terhére.

A biztosítási adatokat 2000-ig visszamenőleg áttekintve az ideit kivéve egyetlen olyan év sem volt, amikor napi 100 millió forintot meghaladó kárbejelentést tettek volna, az idén azonban 3-4 olyan nap is volt, amikor milliárdos kárról érkezett bejelentés a biztosítókhoz - mondta Vereczki András.

Érdekes ugyanakkor, hogy a komolyabb káresemények utáni napokban a biztosításkötési hajlandóság is megugrott: 20-30 százalékkal több új szerződés született - mondta a Napinak Vereczki András.

HOZZÁSZÓLÁSOK