Végelszámolás alá került a Retz bútoráruházakat üzemeltető, biatorbágyi székhelyű Retz Trend Kft. Az eljárás október 28-án indult el, a hitelezőknek 40 napjuk van arra, hogy bejelentsék a céggel szembeni követeléseiket a végelszámoló Pannon Vagyonkezelő Felszámoló Tanácsadói Kft.-nél. Információink szerint sok a tisztázatlan követelés és vitás ügy a Retz Trend és partnerei között. A tevékenységet záró mérlege még nem készült el, így a végelszámoló még nem tudja, hogy mekkora a cég tartozása és arra elegendő lesz-e a vagyona, amit nagyrészt a raktárkészlet tesz ki.

A Retz Trend nem működött hosszú ideig, 2010 márciusában hozták létre, és idén októberben már elhatározták a megszüntetését. Nettó árbevétele 2010-ben 2,57 milliárd forint volt, a kötelezettségállománya 1,4 milliárdra rúgott. Tulajdonosa a feltehetően offshore státuszú, az Egyesült Államok Delaware államában, Doverben bejegyzett EWB-East Work and Business LLC - derül ki az Opten cégtárának adataiból.

A bútoráruházakat korábban üzemeltető Poltrend Kft. 2010. novembere, a tulajdonosokhoz köthető Retz Bútor Kft. pedig 2011. februárja óta áll felszámolás alatt.

A Retz Holding Kft. cégei

Retz Reitter 57 Kft., Budapest
Retz Csepel Kft., Budapest, XXI. ker.
Retz FM Üzemeltető Kft., Budapest, XXI. ker.
Retz Liget Kft., Budapest, IX. ker.
Retz Mecsek Kft., Pécs
Retz Alföld Kft., Kecskemét
Retz Bakony Kft., Székesfehérvár
Retz Lővér Kft., Sopron
Retz Cívis Kft., Debrecen
Retz Castrum Kft., Dunakeszi
Retz M7 Kft., Budaörs
Retz Alpokalja Kft., Szombathely
Retz Zala Kft., Keszthely

Új cég lépett színre

A Retz bútorok kereskedelmét és honlapjának üzemeltetését azonban már nem a Retz Trend végzi, hanem egy október elején bejegyzett társaság, a Retz Holding Kft., amely a múlt hónapban 13 további céget is alapított az áruházak működtetésére. A Retz Holding fő tevékenysége az irodabútor és egyéb háztartási cikkek nagykereskedelme, a jegyzett tőkéje 20 millió forint - derül ki az Opten adataiból. Tulajdonosa a Superimmo Ingatlanforgalmazó és -hasznosító Kft., amely egy Liechtensteinben, Vaduzban bejegyzett cég, a Telstar Holding Aktiengesellschaft érdekeltsége.

A holding 13 cégét egymillió forint jegyzett tőkével hozták létre, fő tevékenységük a bútorok, világítási eszközök és egyéb háztartási cikkek kiskereskedelme.

A cégbírósági adatok szerint nincs kapcsolat a Retz Trend és a Retz Holding tulajdonosa között.

A Retz Holding szolgálja ki az áruházakat

A Retz Holding a Retz bútoráruházakban folyamatban lévő valamennyi vevői megrendelés teljesítését átvállalta, és azokat folyamatosan teljesíti - tájékoztatta lapunkat Szabó Krisztián ügyvezető. A jövőben a Retz Holding látja el az áruházak központi beszerzését, teljes körű logisztikáját, reklám és marketing tevékenységét, míg az egyes áruházak a továbbiakban önálló jogi személyként tevékenykednek. Ez a működési modell mindenben megfelel az európai, illetve a magyar kereskedelmi áruházláncok működési elvének - közölte írásban az ügyvezető, aki az elhúzódó gazdasági válság negatív hatásaival indokolta a változtatások szükségességét.

Akciósan kiárusítják a készleteket

A Retz november végéig 70 százalékos akcióban kiárusítja raktár- és árukészleteit, valamint egyes vidéki áruházaiban 50, illetve 50+10 százalékos kedvezményt ad - olvasható a kereskedelmi hálózat honlapján. Információink szerint több elégedetlen vásárlója is van a cégnek, akik már 2-3 hónapja várnak az előleg-befizetéssel megrendeltek bútoraikra.

Eladó a Poltrend csepeli telephelye

A Retz a kilencvenes évek végén lépett piacra. A nagykereskedő Poltrendet 1999-ban jegyezték be, tulajdonosa a bútoráruház-hálózatot kiépítő Török Zsolt volt. A Poltrend 2008-at még nettó 8 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta, 2009-et pedig 5,1 milliárddal, a kötelezettségállománya ekkor meghaladta az 1,5 milliárd forintot. Török Zsolt 2010 februárjában kiszállt a Poltrendből, és egy hongkongi lakhelyű személy lett bejegyezve tulajdonosként, majd novemberben elkezdődött a cég felszámolási eljárása.

A felszámoló Cég Felügyelet Kft. a napokban új pályázatot tett közzé a cég csepeli, Orion utcában lévő ingatlanjainak és a Duna Erőmű Kft.-ben lévő 8,3 százalékos üzletrészének értékesítésére, ezek irányára összesen nettó 637 millió forint. A pályázat a Cégközlönyben jelent meg, ajánlatot november 28-ig lehet benyújtani. (A Orion utca 14. szám alatti telephely a volt Duna téesz területe, amely több cégnek is helyet ad, itt található a Retz Holding telephelye is.)

A Retz Bútornak alig volt bevétele

A Retz Bútor Kft.-t 2006-ban hozta létre Török Zsolt és Fonyódi Attila, 2009 végén egy Vaduzban bejegyzett cég, a Multijob Aktiengesellschaft tulajdonába került, majd 2010 októberében egy szerbiai lakhelyű magánszemély többségi érdekeltségébe került. Négy hónappal később elindult a felszámolása - derül ki az Opten cégbírósági adataiból. A társaság 2010-ig nem folytatott főtevékenysége szerinti bútor-nagykereskedelmi tevékenységet és alig volt bevétele. A 2009-beszámolójának kiegészítő mellékletében az áll, hogy a kiskereskedelmi tevékenységet 2010 elején kezdte el, de hogy milyen eredménnyel zárta az évet, nem derül ki, mivel nincs elérhető 2010-es mérlege. A cég székhelyét 2009 decemberében a csepeli Orion utcába tették át.

 

QP | Quality Placement