Hatósági intést kapott az FGSZ Földgázszállító

A hosszú távú kapacitásigények elbírálásának megszüntetésére kötelezte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az FGSZ Földgázszállító Zrt.-t, ennek értelmében a társaság nem oszthatja ki több évre előre a kedvezőbb árú nyugati gázimportot lehetővé tévő mosonmagyaróvári hálózati pont kapacitásait. Az FGSZ honlapján közölte, hogy azonnali hatállyal eleget tett a hivatal rendelkezésének.
MTI-Eco, 2014. május 15. csütörtök, 19:25
Fotó: Napi.hu

A MEKH csütörtöki közleménye szerint a hivatal hatósági eljárás keretében vizsgálta a földgáz-szállítórendszer hosszú távú kapacitáslekötéseit. Az eljárás eredményeként a kötelezték a földgázszállítót, hogy azonnali hatállyal szüntesse meg a mosonmagyaróvári hálózati pontra vonatkozó kapacitás-kiosztási eljárást a 2015 és 2025 közötti évekre.

A kötelezés indoka, hogy a földgázellátásról szóló törvény, illetve a végrehajtásáról szóló kormányrendelet értelmében a határkeresztező kapacitások csak az adott gázévet követő gázévre köthetőek le - közölte a MEKH.

A hosszú távú kapacitásértékesítés megszüntetésével teljesül a kormányrendeletben foglalt cél, hogy ne a jövőben jelentősen változó európai uniós kapacitás-lekötési szabályok megkerülésével kössenek le határkeresztező kapacitást - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK