Hatszorosára drágulhat a kft.-alapítás

Hatszorosába kerülhet kft.-t alapítani egy év múlva, mivel a 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján változik a társasági jogi szabályozás - hívja fel a figyelmet közleményében a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda.
MTI-Eco, 2013. március 17. vasárnap, 10:19
Fotó: Napi.hu

Az új Polgári törvénykönyv szerint hárommillió forint, a jelenlegi összeg hatszorosa lesz a minimális törzstőke korlátolt felelősségű társaságok esetében. Az azonban az átmeneti rendelkezések függvénye lesz, hogy ez a tőkekövetelmény pontosan mikortól alkalmazandó és mely cégekre vonatkozik majd. Az új Ptk.-hoz kapcsolódó átmeneti rendelkezéseket tartalmazó külön törvény még nem jelent meg, ennek ismerete nélkül pedig nehezen mérhető fel, valójában hogyan fogja érinteni az új szabályanyag a gazdasági élet szereplőit - fűzi hozzá az iroda.

Az egyik lehetséges megoldás az, hogy a jogalkotó csak az új Ptk. hatályba lépése után alapított cégeknek írja elő a magasabb tőkekövetelménynek való megfelelést, míg a meglévő cégeket továbbra is engedi alacsonyabb tőkével működni - idézi a közlemény Vikor Orsolyát, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda társasági jogászát, aki ugyanakkor ezt a megoldást nem tartja valószínűnek.

A jogalkotó rendelkezhet úgy is, hogy a hárommillió forintos törzstőke követelmény minden kft.-re vonatkozik, azaz a korábban alacsonyabb tőkével alapított cégek tőkéjét is meg kell emelni az új Ptk. által megkövetelt szintre. Amennyiben a jogalkotó ezt a megoldást választja, a szakértő szerint további kérdés, milyen határidőt biztosít a cégtulajdonosoknak a törzstőke kiigazítására és mi lesz a sorsa azoknak a cégeknek, amelyek tulajdonosai nem tudják vagy nem akarják a különbözetet biztosítani.

Akár cégalapítási dömpinget is elindíthat, ha a jogalkotó úgy dönt, hogy a 2014. március 15. előtt alapított cégeknek nem, vagy csak hosszabb átmenti idő eltelte után kell majd megfelelnie az új tőkekövetelményeknek. Ekkor reális esélye van annak, hogy a cégalapítást fontolgatók jelentős része anyagi okokból még az új Ptk. hatályba lépése előtt megalapítja a vállalkozását.

Még minden bizonytalan

Az új Ptk. gazdasági élet szereplőire gyakorolt tényleges hatását nagyban befolyásolja majd a normaszöveg bíróságok általi értelmezése és alkalmazása is. Az új kódexben szerepelne egy olyan rendelkezés, amely azt szabályozza, hogy a cégek tagjai az új Ptk. jogi személyekre vonatkozó rendelkezéseitől eltérhetnek-e. Ebben a kérdésben az új Ptk. szokatlan megoldást alkalmaz.

A főszabály szerint az eltérés megengedett, a főszabály alóli kivételek azonban nem pontosan rögzítettek. Az új Ptk. szerint a jogi személy tagjai, illetve alapítói az egymás közötti és a jogi személyhez fűződő viszonyuk, valamint a jogi személy szervezetének és működésének szabályozása során a létesítő okiratban eltérhetnek a törvényben írtaktól.

Kivétel ez alól a főszabály alól, azaz a jogi személy tagjai illetve alapítói nem térhetnek el az új Ptk.-ban foglaltaktól abban az esetben, ha az eltérést az új Ptk. tiltja vagy az eltérés a jogi személy hitelezőinek, munkavállalóinak vagy a tagok kisebbségének a jogait nyilvánvalóan sérti, vagy a jogi személy törvényes működése feletti felügyelet érvényesülését akadályozza.

Olyan vélemény is van, amely szerint ezen "gumiszabály" alapján kérdéses, hogy egyáltalán kötelező érvényű-e a minimum hárommillió forintos törzstőkére vonatkozó szabály, vagy ettől is el lehet térni (lefelé) a társasági szerződésben.

A bíróság nem engedne kivételeket

Vikor Orsolya úgy véli: minimum tőkekövetelményt támasztani a jogszabályban akkor van értelme, ha az mindenkire kötelező, eltérési lehetőség nélkül. Ennél az általános érvnél is fontosabb azonban, hogy a minimumtőke-követelmény hitelezővédelmi célokat szolgál - fűzte hozzá a szakértő.

Egy bíróság vita esetén nagy valószínűséggel úgy foglalna állást, hogy a minimum tőkekövetelménytől való eltérés a korlátolt felelősségű társaság hitelezőinek a jogait nyilvánvalóan sértené, és ezért az eltérés nem megengedett. Azaz nem lehet hárommillió forintnál alacsonyabb törzstőkével korlátolt felelősségű társaságot alapítani. Ugyanakkor a minimumtőke-szabály mellett nem szerepel az új Ptk.-ban olyan kitétel, ami az ettől való eltérést kategorikusan megtiltaná. Ilyen kifejezett tilalom hiányában pedig vita esetén a jogalkalmazón, azaz a bíróságon fog múlni, hogyan ítéli meg az eltérési lehetőség kérdését - fejtette ki a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.03.18 09:13

Nemzetünk nagyon együttműködési kormánya egyik legfontosabb céljának (szavakban) a kisvállalkozások támogatását tekinti.

Ezért, ha már a megátalkodott polgár (zember) a megteremtett és mindenkit hívogató egymillió megteremtett munkahely helyett hobbiból a vállalkozás létrehozását választaná (teljesen önként és dalolva), hát bizony időben meg kell mutatni neki, hogy ez egy rögös pálya.

De természetesen csak a zember saját érdekeit figyelembe véve. Az adminisztrációs terheket már így ís nullára, sőt negatívra csökkentették. Évente alig két-három alkalommal kell ügyvédi ellenjegyzéssel, két tanúval hitelesített módon az állami szerveknek már úgyis rendelkezésre álló adatot szolgáltatnia, hogy az már semmiség.

A kormány tervei között szerepel még, hogy a vállalkozás alapításához az alapítóknak erkölcsi bizonyítványt kell csatolnia, melyet a helyi KNDP iroda állítana ki részükre. Még fontolgatják, hogy azokon a helyeken, ahol 30 km-es körzetben nincsenek jelen lelkes kereszténydemokratáink, ott megelégednek a helyi Fidesz iroda által kiállított igazolással is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.18 08:56

@Zodiakus: Ez nem ugyanaz a tétel. A bírónak semmiféle szakmai - értsd: gazdasági - képzettsége nincsen, nem ért a mérlegekhez, a gazdasági működéshez. Papírokat néz - és azok nem néznek rá vissza.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.03.18 08:51

@Blama: Az igazságügyben vannak szakértők is.Nem is egy.Ezek dolga véleményt mondani.A biró mérlegel,és dönt a bünősségről,és annak nagyságáról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.03.18 08:32

@bernstein: Nem képzeli, hogy egy bíró, aki életében nem látott belülről egy céget és képtelen felfgni, mi szerepel egy mérlegben és miért, s ideje jelentős részét a papírok szemezgetésével tölti, képes arra, hogy a negatív tőkéjű társaságokról döntsön!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.03.18 08:19

Vállalkozásbarát kormány.Segiti a fiatal vállalkozókat.
Értem!Az idegenforgalomra gyúr a kormány!Milyen rend,tisztaság lesz itt kis hazánkban ha három és fél millió ember fogja söpörni az utcákat!!!A nyugatiaknak még az álla is leesik.Patika tiszta utcák,terek,virágos parkok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html