Hazai válságmérleg: a legnagyobb cégek bukták a legtöbbet

Tavaly az általános visszaesést is túlteljesítette a három legnagyobb hazai vállalat, a Mol Nyrt., a Nokia Komárom Kft. és az Audi Hungaria Motor Kft., amelyeknek az összesített árbevétele folyó áron bő 15 százalékkal csökkent - derül ki a Creditreform Kft. által összeállított és a HVG e heti számában csütörtökön megjelenő ötszázas ranglistából.
MTI-Eco, 2010. november 17. szerda, 18:27
Fotó:

Az árbevételi toplistáról olyanok estek ki, mint a korábban a legjobb 150 között szereplő Vegyépszer Zrt., a General Motors kereskedelmi cége vagy például a Wienerberger Téglaipari Zrt. Hasonlóan borús a képet mutat a toplistás cégek létszámadatainak alakulása.

A HVG összesítése szerint a legnagyobb leépítők zöme az elektronikai iparban tevékenykedik, illetve autó- vagy autóalkatrész-gyártó. Olyan nevek találhatók köztük, mint például a Flextronics, a GE Hungary Kft., illetve a Magyar Suzuki Zrt. Tizenhétezer fővel nőtt, azaz megduplázódott a dolgozói létszám a Molnál, ennek viszont az az oka, hogy a vállalat tavaly szerezte meg a horvát INA olajcég fölötti irányítást, ezért annak alkalmazottai is megjelennek a cégcsoportszintű mérlegbeszámolóban.

HOZZÁSZÓLÁSOK