Varga elárulta, milyen komoly visszaesésre számít idén

Átadták az energia- és üdítőitalokat gyártó Hell Energy Magyarország Kft. tejeskávétöltő-üzemét, a Hell Energy Coffee-t a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó határában, a beruházás nyolcmillliárd forintba került, amelyhez a kormány négymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott - írja az MTI. Az átadón Varga Mihály a várható éves GDP-csökkenésről is beszélt.
Szász Péter, 2020. szeptember 10. csütörtök, 16:15
Fotó: MTI Fotó

A válság egyben lehetőség is, és bár a magyar gazdaság nem maradt olyan mint a járvány előtt, de prosperál, beruházások valósulnak meg, mint ahogy itt, Szikszón is. Nem szorulunk külső segítségre, "egyedül is megvagyunk", annak ellenére, hogy a globális hatások alól nem tudjuk kivonni magunkat, az exportpiacok szűkülése miatt új kihívásokkal kellett szembenézni - mondta az avatáson Varga Mihály pénzügyminiszter.

Szavai szerint

az év egészében 5-6 százalékos visszaeséssel számol a kormány.

A magyar gazdaság reagáló képessége erős, a gazdaságvédelmi és munkahelyfenntartó lépések tovább folytatódnak, számos gazdasági könnyítést, fejlesztési támogatásokat vezettek be a cégek érdekében. Erre a 2013 óta tartó gazdasági növekedés teremtette meg az alapokat. A mostani nehéz időszakban a magyar külkereskedelem pozitív szaldót produkál, a magyar gazdaság erre is képes - tette hozzá a pénzügyé.

A csütörtökön átadott gyártócsarnok újabb mérföldkőnek számít a cég életében, az új töltőüzem átadásával a korábban bérgyártásban előállított Energy Coffee terméküket Magyarországról exportálhatják majd. Az alumíniumdobozba töltött tejeskávé már három országban piacvezető termék.

 

A Hell Energy Magyarország Kft. árbevétele tavaly meghaladta az 50 milliárd forintot, adózott eredménye pedig 2,55 milliárd forint volt. Az előző évben, 2018-ban a vállalkozás közel 48 milliárd forint árbevétel mellett több mint 5,34 milliárd forint adózott eredményt ért el. 2019-ben a belföldi értékesítésből 25,19 milliárd forint, míg az exportból 26,21 milliárd forint bevételük származott. A vállalat a világ ötven országában van jelen: az Európai Unión (EU) belül a legnagyobb árbevételt generáló országok között Románia, Bulgária és Szlovákia található, az EU-n kívüli export legjelentősebb célországai közé pedig Azerbajdzsán, Szerbia és Ukrajna sorolható. A 2004-ben alapított Hell Energy Magyarország Kft. a több mint ezer embert foglalkoztató Hell Energy csoport tagja, amely mintegy tíz céget számlál, egyebek mellett a Hell Automata Üzemeltető Kft.-t, az Avalon Motors Kft.-t, az Avalon Fleet Kft.-t, a Hell Energy Store Kft.-t és az Avalon Center Kft.-t.

Varga prognózisát államtitkára tovább pontosította. A 2019-es növekedés optimista jövőt vetített előre, még a konvergenciaprogramban is optimisták voltunk a 3 százalékos gazdasági visszaeséssel, ezt azonban 5,1 százalékos csökkenésre kellett módosítanunk 2020 egészében - mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár a Világgazdaság konferenciáján. Szavai szerint 2021 a gazdaság újraindításának éve lesz, új növekedési tervet készítenek. Unortodox eszközök jöhetnek - tette hozzá Rákossy.

A koronavírus okozta fordulat sokkal jelentősebb volt a vártnál - mondta az államtitkár. Mintegy 230 ezer ember veszíthette el az állását, azonban az ipari tevékenység beindulása ismét növekvő pályára állíthatja a foglalkoztatottságot.

Az államadósság csökkenése központi kérdése volt a kormánynak az elmúlt tíz évben, ráadásul a devizaarány és a külföldi adósság is jelentősen mérséklődött. A vírus kitörése ellenére a magyar kötvények besorolása nem változott és bízunk a jó fundamentumokban.

A tavaszi gazdaságvédelmi akcióterv olyan környezetben született meg, amelyben az európai országok többsége segélycsomagot vezetett be, ezek között a magyar intézkedések a harmadik legnagyobbnak bizonyultak, a GDP mintegy 20 százalékát tették ki. A PM számításai szerint a tavaszi csomag közel 4 százalékponttal járul hozzá a GDP-növekedéshez, ugyanakkor a közeljövőben újabb stimulus jön.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2020.09.10 17:29

Azt azért nehezen lehet értelmezni, hogy egyedül is megvagyunk.Ha ez így van , akkor az EU-tól jött pénzre sincs szükségünk, és ha tényleg nincs akkor miért adósítottuk el magunkat 2035-ig az EU-nál?Magyarország gazdasága nagyon nyitott nem nagy méretű és ezért mindenkire szükségünk van aki velünk kereskedik.Ezért sem érthető igazán az egyedül is megvagyunk kifejezés!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html