BUX
38643

Helyi vállalkozók mentenék meg az öblösüveggyárat

Az önkormányzat kezdeményezésére salgótarjáni vállalkozókból megalakult Tarján Glass Kft. pályázatot adott be a felszámolás alatt álló salgótarjáni öblösüveggyár megvételére.

NAPI, 2011. augusztus 29. hétfő, 17:29

Kedvező elbírálás esetén még az idén újraindulhatna a termelés, és 220 embert foglalkoztatnának a gyárban - közölte Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), Salgótarján polgármestere az MTI-vel.

Az augusztus első hetében egymillió forintos törzstőkével megalakult Tarján Glass Kft. tagja az önkormányzat is 250 ezer forint névértékű üzletrésszel, ezt a döntést a banki garanciák miatt hozták meg.

A számítások szerint 1,5 milliárd forintból lehet újraindítani a gyárat, a kft. ehhez 800 millió forintos banki hitelben gondolkodik. A Napi Gazdaság Online korábbi információi szerint a befektetőt a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes kamatozású hitele segítené a termelés beindításában.

250 régi dolgozó neve, elérhetősége van az önkormányzatnál másfél éve, közülük 100-110 regisztrált munkanélküli. A termelést a kehelygyártással kezdenék meg, a következő lépcső lenne a palackgyártás, ami újabb 100-150 ember foglalkoztatását jelentené.

A polgármester az előzményekről elmondta: a gazdasági társaság létrehozását az indokolta, hogy állami segítséget csak működő gyárhoz adhatnak, ez derült ki a korábban Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárral és Fellegi Tamás fejlesztési miniszterrel folytatott megbeszélésekből.

Székyné Sztrémi Melinda arra is kitért: tárgyalt a Magyar Borászok Szövetségével is, mert a palackokat jelenleg külföldről beszerző borászok potenciális vevők lehetnek, az utóbbi években kelyheket előállító öblösüveggyárba pedig kis ráfordítással beállíthatók olyan gépsorok, amelyekkel palackot is lehet gyártani.

Az önkormányzat tervei között az is szerepel, hogy a Térségi Integrált Szakképző Központon (TISZK) keresztül üvegipari szakképzést is indítanak Salgótarjánban.

Az R-Glass Hungary Kft. néven működő salgótarjáni öblösüveggyár felszámolása 2009 szeptembere óta tart. A cég akkor már szlovák tulajdonban volt, miután egy korábbi felszámolási eljárásban, 2006 októberében a losonci R-Glass vásárolta meg.

A volt dolgozók márciusban tüntetést szerveztek a gyár megmentéséért, a termelés újraindításáért. A gyárat nyáron ötödször hirdette meg a felszámoló, mert a korábbi négy pályázaton nem talált vevőre.