A jogszabály kimondja, hogy a külgazdasági ügyekért felelős miniszter a külkereskedelem fejlesztését a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. közreműködésével látja el.

A társaság feladatait 34 pontban sorolja fel a rendelet. Ezek közé tartozik, hogy

  • segíti a minisztert a külgazdasági tevékenysége ellátásában,
  • a hazai exportra és az azt befolyásoló világgazdasági környezetre vonatkozó elemzéseket, prognózisokat készít,
  • továbbá szakmai háttéranyagok kidolgozásával közreműködik a kereskedelemfejlesztési szakmai kommunikáció szervezésében.
  • Gondoskodik az exportcélú promóciós kiadványok kiadásáról és a kommunikációs projektek megvalósításáról,
  • ellátja a kereskedelmi célú országpromóciós feladatokat,
  • illetve felkéri a külgazdasági attasékat az illetékességük szerinti relációkban a konkrét exportügyletek elősegítésére.

A  külgazdasági ügyekért felelős miniszter feladatai között szerepel az is, hogy közreműködik Magyarország gazdasági érdekeinek külföldön történő érvényesítésében, az ehhez kapcsolódó kereskedelem-fejlesztési tevékenységben és a kedvező Magyarország-kép kialakításában.

Ezt a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. útján, illetve annak közreműködésével látja el. Ez a társaság közreműködik Magyarország gazdasági kapcsolatainak a közép-európai térségben - különösen Ausztria, Horvátország, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, Lengyelország, Csehország és Magyarország területén - történő fejlesztésében. Ennek keretében kiválasztja, felkészíti és működteti a közép-európai és a magyarországi partnerirodákat, továbbá felkutatja az exportlehetőségeket a közép-európai partnerirodák bevonásával.

A rendelet végül kitér arra is, hogy a Magyarország Digitális Exportfejlesztési Stratégiájában foglaltak hatékony megvalósulása érdekében létrehozza és működteti a stratégia nyomonkövetési rendszerét, a HEPA-val együttműködve koordinálja a Digitális Exportfejlesztési Tárcaközi Bizottság munkáját, és közreműködik a szakmai feladatok végrehajtásában.

A kép forrása: Shutterstock.