Elutasította a Mol-vezér panaszát a strasbourgi emberi jogi bíróság

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elutasította Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója Horvátország ellen, szabad mozgásának korlátozása miatt benyújtott keresetét - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. szeptember 26. csütörtök, 14:55
Fotó: AFP - Kisbenedek Attila/AFP

Hernádi Zsolt az Emberi Jogok Európai Egyezményében lefektetett mozgás szabadságának elvére hivatkozva nyújtott be panaszt emberi jogainak megsértése miatt 2015 júniusában Horvátország ellen, azt hangsúlyozva, hogy a horvát hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs és fogva tartási végzések ténylegesen megakadályozzák abban, hogy elhagyja Magyarországot.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróság döntése szerint Hernádi Zsolt nem merítette ki a helyi jogorvoslati lehetőségeket Horvátországban, ezért keresetét a strasbourgi bíróság nem tudja befogadni.

Noha a panaszos kérelmében megemlíti az európai elfogatóparancsot és annak Magyarországon kívüli szabad mozgására gyakorolt következményeit, a bíróság úgy találta, hogy az előzetes letartóztatás elrendelésének felfüggesztésére irányuló panasz alkotmánybíróság előtti előterjesztése nem megfelelő - írták. A bíróság megállapítása szerint Hernádi Horvátországban az alkotmányossági felülvizsgálatban nem hivatkozott az európai emberi jogi egyezmény mozgásszabadságot garantáló passzusára, és konkrétan mozgásszabadságának korlátozására sem hivatkozott horvátországi beadványában, csak a vonatkozó horvát jogszabály értelmezését vitatta a vele szemben elrendelt letartóztatási parancs jogszerűségét megkérdőjelezendő.

Hernádi Zsolt a horvát hatóságok szerint 10 millió euróval vesztegette meg Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőt, hogy a Mol befolyást szerezhessen a Mol-INA olajvállalat irányításában. A volt horvát miniszterelnök azóta börtönbüntetését tölti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.09.26 20:43

@oskovulet: Talán nem a narancsbanda dobott mentőövet és hoztak egy vitatható (magyar) bírósági döntést az ügyben ?
Talán nem a narancsbanda az aki nem tartja be az Interpol nemzetközi elfogatási parancsát ?
Talán nem a narancsbanda az aki nem adta ki a horvát bíróságoknak ?
Egyszerű a sztori , ki kell menni, bíróság elé állni aztán be kell bizonyítani hogy nem volt mutyi :)
Ja hogy ez már nem olyan szimpi, mert már nincs itt a baltásgyilkos akire el lehetne cserélni ha mégis bűnösnek találnák... De mondjuk itt van Gurevszki . Ja hogy az meg a szerb bíróság elől bujkál.
Ennyit egyenlőre a szemellenzőről :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oskovulet, 2019.09.26 17:30

@narancsragacs: nem árt néha levenni a szemellenzőt. Az Ivo Sanader elleni vádak 2008-2009 közötti állítólagos vesztegetésről szólnak. Akkor ugye a "narancs" oldal 7-8 éve ellenzékben volt. Akkor hogyan lesz ebből narancs-ügy? Vagy a MOL vezérét ellenzékből is a padlón lévő Orbán irányította?
Amúgy igen, Sanader ül de nem a MOL miatt hanem háborús nyerészkedés és a Palaninska ügy miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.09.26 15:24

Az akit megvesztegetett a sitten ül aki pedig megvesztegette szabad mozgást szeretne Európában ? Azért elég vastag a narancshéj van a pofáján szó ami szó :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html