Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár az utazók sok apróságra figyelnek, a költőpénzzel, biztonsággal kapcsolatos szempontok még nem szerepelnek a legelsők között - olvasható a CIB közleményében. A bank szerint a változó trendeknek köszönhetően a következő években egyre többen használhatják külföldön a bankkártyájukat, ezért fontos lenne, hogy minél többen odafigyeljenek a biztonságra.

Ezt ma még kevesen teszik meg, pedig a vakációk során a legtöbb problémát a biztosítás hiánya mellett az elveszett, vagy ellopott készpénz jelenti. Egy külföldi út során átlagosan 48 ezer forint értékben veszünk ki készpénzt, ám ez csökkenhet Surányi Zoltán, a bank lakossági üzletfejlesztési vezetője szerint, hiszen egyre többen ismerhetik fel, hogy a nagy mennyiségű valutaváltás egyre inkább feleslegessé válik, ráadásul nem biztonságos. Emellett a külföldi bankkártya-használat mellett szól az is, hogy mára már lehetségesség vált, hogy a baleset-, poggyász- és betegség biztosítást kedvezményesen, a bankkártyához kapcsolva kössék meg a nyaralni indulók.

A CIB 7 tippje a külföldi bankkártya használathoz

  • Utazás esetében mindig ellenőrizzük a kártya érvényességi idejét, mert a lejárt kártya egy távoli országban sokkal kellemetlenebb lehet, mint itthon.
  • Léteznek olyan ajánlatok, amelyek ingyenes külföldi készpénzfelvételt is magukba foglalnak bizonyos országokban
  • A vásárlás általában külföldön is ingyenes, de vannak olyan országok, melyekben a kereskedők, szolgáltatók, éttermek díjat számolhatnak fel abban az esetben, ha vásárló kártyával fizet.
  • A nyaralás előtt érdemes a kártyán beállított készpénzfelvételi és vásárlási limiteket ellenőrizni, mivel külföldön nem csak az árak lehetnek magasabbak, de adott esetben rövid idő alatt többet is költhetünk, mint itthon.
  • Szállodai szobafoglalás, autóbérlés esetén előfordulhat, hogy bizonyos összeget zárolnak a bankkártyához tartozó számlán, melynek célja a szolgáltató védelme a fizetés elmulasztása vagy károkozás esetén. Érdemes ügyelni arra, hogy zárolás esetén is legyen megfelelő mennyiségű pénz a számlán a nyaraláshoz.
  • A bankkártya PIN kódját nem ajánlatos a kártya közelében felírva tárolni, hiszen ezzel megkönnyítjük az esetleges tolvajok dolgát.
  • Érdemes a kibocsátó bank telefonszámát mobilunkba elmenteni, hogy a kártya eltűnése esetén azonnal értesíteni tudjuk a pénzintézetet.