Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Linamar Hungary Zrt. a kanadai Linamar Corporation magyarországi társasága Békés-megye és az Alföld egyik legnagyobb mezőgazdasági gépgyártó, valamint autóipari alkatrészgyártó és -összeszerelő vállalata, a cégcsoport 2,3 milliárd forintból Orosházán és 4,9 milliárd forintból Békéscsabán bővíti autóipari és általános gépgyártó üzemeinek kapacitását.

Szabó László elmondta, hogy a Linamar tavaly 5,3 milliárd forintos fejlesztést hajtott végre, közel 2500 embernek adnak munkát. A cég a duális képzésben is részt vesz, a jól képzett szakemberek oktatása és megtartása érdekében.

A gazdasági eredmények közül kiemelte: a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közreműködésével az első tíz hónapban 64 pozitív magyarországi befektetői döntés született, amelyek 3,1 milliárd eurónyi befektetést jelentenek, 16 ezer új munkahelyet létrehozva, ami kiemelkedő eredmény. A tavalyi év befektetéseinek értékben ez a háromszorosa - mutatott rá.

Kitért arra is, hogy hosszú tárgyalások eredményeképpen lezárultak az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) tárgyalásai. Örömét fejezte ki, hogy azt aláírta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Robert Fico, az unió soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfője és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Brüsszelben vasárnap. A szerződéssel az eddiginél szabályozottabb, barátságosabb környezetben a magyar cégeknek is versenyképesebb lehetőségei nyílnak, a CETA a bilaterális kereskedelmi megállapodásnál Magyarországnak előnyösebb - húzta alá.

Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a további növekedéssel újabb technológiák bevezetését fogják megvalósítani, és bővítik a meglévő vevők körét. A fejlesztés két év alatt valósul meg, 81 új munkahelyet teremtenek, de a beszállítói láncban ennek többszöröse valósul meg. A beruházás öt év alatt 23 milliárd forintot meghaladó árbevétel-növekedést eredményez a számításaik szerint.

A cég tavalyi árbevétele több mint 47 milliárd forintot tett ki, a gyártott termékeket több mint 90 százalékban exportálják. A Linamar 2010 és 2015 között 24 milliárd forint értékben hajtott végre beruházásokat, a magyar beszállítóiknak tavaly 21 milliárd forintot fizetett ki.