Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GVH - a Diófa Alapkezelő Zrt. benyújtott kérelme alapján, a Vj/33/2016. számú eljárásban - 2016. április 26-án engedélyezte, hogy a Diófa Alapkezelő Zrt. közvetett, egyedüli irányítást szerezzen az EURO-MALL Ingatlanbefektetési Kft. felett.

A GVH azonban egy későbbi, a Vj/57/2016. számú fúzió-engedélyezési eljárás nyomán észlelte, hogy a Diófa Alapkezelő Zrt. eltérő tartalmú nyilatkozatot tett az összefonódással érintett vállalatcsoport irányítási viszonyairól, valamint annak összetételéről.

Így a GVH Vj/14/2017. számon versenyfelügyeleti eljárást indított a Diófa Alapkezelő Zrt.-vel szemben az összefonódást engedélyező döntés szempontjából lényeges tény feltételezhetően félrevezető közlése, valamint az ügy elbírálásához szükséges valamennyi tény, adat közlésére vonatkozó kötelezettség feltételezett megsértése miatt. A hivatal az eljárást lezáró határozatában megállapította, hogy a tavalyi határozata valótlan tényálláson alapult, valamint visszavonta az irányításszerzés engedélyezét.

A GVH hangsúlyozza, hogy az összefonódással érintett vállalkozáscsoportok meghatározásához szükséges tények olyan alapvető körülményeknek minősülnek, amelyek megkerülhetetlenek az összefonódás elbírálása szempontjából.

A Diófa Alapkezelő Zrt.-vel szemben pedig 7 millió forint eljárási bírságot szabtak ki a határozat visszavonását követően újból megnyíló alapeljárásban, mivel a vállalkozás magatartása a valós tényállás feltárásának meghiúsulását eredményezte. Ezt követően - megvizsgálva a tényleges irányítási viszonyokon alapuló tényállást - a GVH végül engedélyezte a tranzakciót.