Hiába a béremelés, pofont kaptak a magyar boltok

Év végére belassult a bolti költekezés növekedési üteme, pedig a karácsonyi időszak miatt ellentétes hatásra számítottak. A használt cikkek vásárlása viszont decemberben közel 5 százalékkal nőtt, éves szinten ez a szegmens sem szerepelt jól.
Szabó Dániel, 2017. február 23. csütörtök, 15:00
Fotó: Napi.hu

Decemberben mindössze 2,8 százalékkal nőtt a bolti kiskereskedelmi forgalom, messze alacsonyabb mint a 2016. évi átlag 4,5 százalék. Ráadásul december a harmadik legrosszabb hónapja volt az évnek, a havi forgalomemelkedést mérlegelve - írja a KSH adatait elemző cikkében a Blokkk.com.

Jól kiolvasható ez abból, hogy a különféle iparcikkek forgalma - amelyek lefedik az ajándékok körét - mindössze 2 százalékkal bővült az előző év decemberéhez képest. Főként úgy, hogy az előző években 5 százalék körül mozgott a decemberi ajándékvásárlások növekedési üteme.

A visszaesés egyik oka a nagy bérkülönbség lehet, ugyanis van olyan vásárló, aki alaposan be tudott vásárolni, és olyan is, aki nem. A tehetősebbek egy idő után már nem vesznek több, újabb fotelt, vagy éppen mosógépet, a szegényebbek pedig még csak gyűjtögetnek rá, ha van miből. Vagyis hiába volt tavaly 8 százalékos bérnövekedés a munkaerő-hiány miatt, nem az alacsonyabb bevételűek bérei nőttek.

A magyar kiskereskedelmi statisztikákban viszont nem látszik, hogy mi bénította le decemberben a postát: az e-kereskedelem bővülése megfelel a szokásos mértéknek, a 26 százalékos növekedési ütemmel. Nem zárható ki, hogy sokan külföldi webáruházból vásároltak, ami nincs benne a magyar kiskereskedelmi statisztikában.

A különféle szakboltok - hús, zöldség, pékáru - forgalma 2016. utolsó három hónapjában nem 1-2 százalékot csökkent az előző évhez képest. Ruhát sem sokat vásároltak karácsonykor: a 2,3 százalékos decemberi növekedése a 10 százalékos éves átlag alatt van, miközben karácsonykor sokan ajándékoznak ruhát.

Az egyes árucsoportokat nézve a használt cikkek vásárlása volt az, ahol a decemberi közel ötszázalékos növekedési ütem jelentősnek mondható. Éves szinten azonban ez a szektor is visszaesett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2017.02.24 00:40

Az adat egyáltalán nem meglepő. 2015-ben megvolt a kettős országon átvonuló menekülthullám. (tavasszal a koszovóiak, nyáron a szír-közel-keleti térség) közvetlenül és közvetve jelentősen megdobták a fogyasztási adatokat, ami 2016-ban hiányzott. Közvetlenül a saját vásárlásaikkal kemény devizában (euro, dollár), közvetve pedig pl. a segélyszervezeteken keresztül akik a helyi boltokból hiperekből vásárolták meg a menekülteknek szánt adományokat / kaja, ruha, stb. /. És ezek után mind be is fizették az áfát is bizonyos haveri fideszes vállalkozóktól eltérően... ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html