Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a bíróság döntése értemében a negyedik mobilszolgáltató legalább szeptember elejéig nem veheti használatba a hírközlési hatóság tenderén elnyert frekvenciát, az állami MPVI Mobil Zrt. még júliusban kiírhatja a hálózat építésére vonatkozó tenderét - írja a lap csütörtöki száma.

A cikk emlékeztet arra: az MPVI januárban szerezte meg 10 milliárd forintért azt a sávtartományt, amely egy új, teljes körű kereskedelmi távközlési szolgáltatás indításához szükséges, ám a tendert lezáró határozatot megtámadták a már régóta működő társaságok, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone. A cégek a pályázat kiírását sérelmezték, és egyebek között kérték a határozat felfüggesztését a kereset elbírálásáig.

A felperesek kifogást emeltek a nemzeti roamingkötelezettség ellen is, amelynek lényege, hogy a régi szolgáltatók valamelyike köteles hálózata egy részét bérleti díj ellenében kölcsön adni az új versenytársnak, amíg az el nem készül a saját infrastruktúrájával. Ezt ugyan a három cég önként elfogadta - e vállalás nélkül nem kapták volna meg az elnyert frekvenciákat -, a keresetben azonban már kényszerről beszélnek - írja a lap. Az ügyekben legkorábban szeptemberben lehetséges előrelépés a nyári ítélkezési szünet miatt.

Az MPVI még ebben a hónapban kiírja a hálózatfejlesztés meghívásos pályázatát, jelezve a potenciális kivitelezők felé, hogy a frekvencia egyelőre nem hasznosítható - tudta meg a Magyar Nemzet. A lapot neve említésének mellőzését kérő informátora arról tájékoztatta, hogy a konzorcium tartani kívánja a pályázatban elvárt határidőt, ezért a bíróság "packázása" ellenére nem halogatják tovább a fejlesztéseket. Az ország teljes széles sávú mobilinternet és mobiltelefon lefedése több tízmilliárd forintos beruházást jelent.

A lap informátora utalt arra is, hogy ha a bíróság a nemzeti roamingügyben helyt adna a felperes kifogásainak, az újabb perek sorát indítaná el, a negyedik társaság ugyanis nem tudná elindítani szolgáltatását, így felmerülne a vélhetőleg sokmilliárdos nagyságrendű, úgynevezett biztatási kár.