A portál által megkérdezett éttermek inkább bérekre, működésre fordítja az áfacsökkentésnek köszönhetően keletkezett többletbevételt.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény 2017. január 1-jétől hatályos módosítása értelmében az étkezőhelyi vendéglátásban az ételek és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italok forgalmazása a kedvezményes 18, majd 2018. január 1-jétől 5 százalékos áfakulccsal adózik. Erről döntött a törvényhozás május közepén, majd az adóhatóság december elején pontosította az érintettek körét. A kedvezményezetti kör ugyanakkor jövő január 1-től 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást is fizet.

Az intézkedésnek érhetően sokan örülnek, bár azt nem értik miért sújtják nagyobb áfával az elvitelre vásárló kuncsaftokat. Az egyik étterem-tulajdonos szerint a plusz pénz segíthet abban, hogy megtartsák a jó dolgozókat. Akadnak kivételek is: egy másik étteremben azt mondták, hogy már készülnek az új étlappal, ők ugyanis nem nyelik le az áfacsökkentést. Utóbbi egység azonban a kisebbséghez tartozik.