A szezonálisan kiigazított adatok szerint az eurózónában 0,3 százalékkal, az Európai Unióban pedig 0,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene novemberhez viszonyítva a tavalyi év utolsó hónapjában. Éves összehasonlításban a szakértők arra számítottak, hogy a 19 tagú euróövezetben 1,8 százalékkal bővül majd a kiskereskedelmi forgalom, ehhez képest csak 1,1 százalékos növekedést ért el ez az arány. Az Európai Unióban pedig 2,3 százalékos növekedés volt egy éves viszonylatban - derül ki az Eurostat MTI által összesített adataiból.

Novemberben az előző hónaphoz képest az euróövezetben 0,6 százalékkal, az unióban pedig 0,1 százalékkal csökkent, míg tavaly november viszonyítva 2,5 százalékkal, illetve 3,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A naptári hatástól megtisztított adatok szerint a tavalyi év egészében 2015-höz képest az euróövezetben 1,8 százalékos, az Európai Unióban pedig 2,8 százalékos volt az emelkedés mértéke.

A novemberi számokhoz képest decemberben az euróövezetben 0,3 százalékkal, az unióban pedig 0,6 százalékkal csökkent az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, a benzinkutaké pedig 1,1 százalékkal, illetve 0,8 százalékkal esett vissza. A nem élelmiszeripari termékek eladásai stagnáltak az eurózónában, az EU-ban viszont 1,0 százalékkal csökkentek.

Az uniós tagállamok többségében csökkent a kiskereskedelmi forgalom, a legnagyobb mértékben Finnországban, ott 3,2 százalékkal, Nagy-Britanniában 2,8 százalékkal. Írországban és Svédországban egyaránt 2,7 százalékos volt a visszaesés. A legerősebb növekedés Luxemburgban volt, ott 1,9 százalékos, Belgiumban 1,1 százalékos és Franciaországban 0,8 százalékos volt ez az arány.

Éves összehasonlításban az euróövezetben 0,7 százalékkal, az unióban pedig 1,4 százalékkal emelkedett az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, a nem élelmiszeripari termékek eladásai pedig 2,1, illetve 3,3 százalékkal nőttek. Tavaly decemberhez képest a legnagyobb a luxemburgi 14,7 százalékos, a szlovéniai 10,1 százalékos, a Romániában 7,9 százalékos és a Nagy-Britanniai 6,6 százalékos kiskereskedelmi forgalom növekedés volt. Finnországban 2,2, Németországban 1,1, Dániában és Ausztriában 1,0, Máltán pedig 0,7 százalékos visszaesést mértek.

Az Eurostat adatai szerint Magyarországon 3,2 százalék volt az éves szintű forgalomnövekedés, novemberhez képest pedig stagnált a forgalom. A KSH pénteken közzétett adatai szerint 2016. decemberében a várt 5 százalékkal szemben mindössze 2,6 százalékkal nőtt a bolti kiskereskedelmi költekezés, ami váratlan eredmény.