Hibás az MTV-ről szóló ÁSZ-jelentés?

Hibás adatokat tartalmaz az MTV által a székház kapcsán kifizetett összegről szóló ÁSZ-jelentés - állítja a Milleniumi Média Kft., az MTV székházának tulajdonosa.
NAPI, MTI-Eco, 2010. szeptember 3. péntek, 12:01
Fotó:

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint a Magyar Televízió (MTV) 2007 és 2009 között 8,7 milliárd forint bérleti díjat fizetett a Bojtár utcai gyártóbázis után a tulajdonos Millenniumi Média Kft.-nek, holott a valós bérleti díj csak 3,6 milliárd forint volt - közölte a tulajdonos társaság. Az ÁSZ-jelentés fontos megállapítása, hogy az MTV idén májusig - az elhúzódó megvalósulás miatt - 16,22 milliárd forint bérleti díjat fizetett. A számítás alapjául a közzétett jelentéssel szemben a valóságos adat az, hogy az MTV az új gyártóbázisáért 2007 és 2009 között 3,6 milliárd forint bérleti és üzemeltetési díjat fizetett, amely 5,1 milliárddal kevesebb az ÁSZ által közölt, valamint számításaiban figyelembe vett összegnél - olvasható a Milleniumi Média pénteki közleményében. A Millenniumi Média Kft. tulajdonosa a Wing (korábban Wallis Ingatlan) Zrt. A bérleti díj miatt vitatott időszak az MTV gyártóbázis megvásárlását követő első két év volt, amikor még nem készült el az új székház, viszont új tulajdonosa volt az objektumnak.

A Millenniumi Média a héten azt közölte, hogy megvizsgáltatta a Jones Lang LaSalle ingatlan tanácsadóval az MTV új székházának bérleti díját. A szakvélemény szerint az a piaci díjak legalsó sávjában mozog. A társaság múlt heti közleménye szerint az MTV több mint egy éve használja Bojtár utcai gyártóbázisát, amiért azonban már féléves bérleti díjjal tartozik. Erre a köztelevízió azzal reagált, hogy nem arról van szó, hogy az MTV ne fizetne, hanem arról, hogy a Millenniumi Média csak a tárgyalások során elfogadott részletét kaphatja meg havonta a bérleti díjnak. Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos az ügyről kijelentette, hogy "a prioritások között szerepel" az MTV székházszerződésének kivizsgálása.

Az MTV új gyártóbázisának létrehozásáról az első Orbán kormány hozott döntést, a megvalósításáról pedig az ezt követő kormányok döntöttek. Szintén kormánydöntés született arról, hogy az MTV új bázisa ne állami beruházásként épüljön meg, a beruházási költség ne terhelje a költségvetést. A televízió tavaly vette birtokba a több mint 60 ezer négyzetméternyi világszínvonalú új gyártóbázist, amelynek megépítéséhez szükséges tőkét a társaság állítása szerint a Millenniumi Média és egy német, részben állami tulajdonban álló bank biztosította.

A Milleniumi Média korábbi közleménye szerint az előző parlament által megszavazott 2010-es költségvetési elvonások miatt az MTV idén képtelenné vált a bérleti díj fizetésére. A már féléves bérleti díjhátralékot a Millenniumi Média hitelezi. A helyzet rendezése érdekében a cég a jövőben is kész együttműködni az MTV szerződéseit érintő vizsgálatok során és betekintést enged minden kért dokumentumba.

HOZZÁSZÓLÁSOK