Hibáztak a kgfb-biztosítók - lecsapott a PSZÁF

Nyolc biztosítónál állapított meg hibákat a felügyelet a kgfb-tarifákban, két társaságot meg is bírságoltak.
NAPI, 2010. november 12. péntek, 12:37
Fotó:

Nyolc biztosítóval szemben tett közzé határozatokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete az október 30-án megjelentetett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjtarifák kapcsán.

Két biztosítónak bírságot kell fizetnie, hét piaci szereplőnek pedig újból közzé kell tennie díjtarifájának egyes elemeit november 13-án, a díjhirdetésnél igénybe vett két országos napilapban.

A felügyelet 1-1 millió forint fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére kötelezte az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-t és az új szereplőnek számító román Astra S. A. Biztosító Magyarországi Fióktelepét. Az Allianz október 30-án díjhirdetése első oldalának "hibás közlése" miatt a közzétételnél igénybe vett két országos napilap utolsó oldalán - eredeti díjhirdetésétől elkülönülve - javítottan tette közzé tarifáinak egy részét, ugyanazon lapszámokban. A felügyelet szerint az Allianz a helyesbítésre szoruló hirdetményével a fogyasztók számára nem mutatott egyértelműen áttekinthető, valós képet az általa nyújtandó kgfb-díjtarifákról. Enyhítő körülményt jelentett ugyanakkor, hogy a társaság 2010. október 29-ei levelében tájékoztatta a PSZÁF-ot a hibás hirdetménnyel kapcsolatos haladéktalan intézkedésekről.

Az Astra díjhirdetésének több táblázata szintén hibásan jelent meg, amelyeket e biztosító is az érintett napilapok utolsó oldalán tett közzé javítva. A társaság emellett a azt sem határozta meg hirdetményében, hogy mely időszakban bekövetkezett károk esetén kell alkalmaznia a fogyasztóknak a kárelőzmény-díjszorzót, illetve nem tette közzé a 2010-es kgfb-tarifáit sem, noha a törvény szerint ez is kötelezettsége lett volna.

Az Aegon Biztosító Zrt. olyan, a korábbi években érvényesített díjkorrekciós tényezőket jelölt meg partnerkedvezményének feltételéül, amelyeket a fogyasztók nem tudtak egyértelműen megítélni, illetve nem tette közzé a 2011. január 1. előtti kockázatviselési kezdetű szerződések bonus-malus osztályba sorolásához alkalmazandó táblát sem. A Generali-Providencia Biztosító Zrt. és a Genertel Biztosító Zrt. hirdetményeiben nem állapított meg alapdíj-kategóriát a 180 kilowatt teljesítmény feletti személygépkocsikra, illetve alapdíjtábláikban nem határozták meg pontosan a "természetes személy" és a "cég" fogalmát. Az Union Biztosító Zrt. díjtarifája nem tartalmazta a díj számításának módját, ami a PSZÁF szerint elbizonytalaníthatja az átlagos ügyfeleket. Az Uniqa Biztosító Zrt. partnerkedvezménye nem volt egyértelműen értelmezhető. A Wabard Biztosító Zrt. egyik hirdetményi feltétele pedig nem felelt meg a törvény által meghatározott gépjármű-flotta fogalmának.

HOZZÁSZÓLÁSOK