Riasztást adott ki a Vízművek

A fagyos téli hideg miatt szükséges a vízmérők, valamint a vízvezetékek és a szerelvények téliesítése - hívta fel a figyelmet a Fővárosi Vízművek Zrt.
Domokos László, 2019. december 2. hétfő, 14:30
Fotó: Getty Images

Szilánkokra tört üveg az óralapon, eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg csöpögő víz. Ha télen ez a látvány fogadja a vízóra tulajdonosát, akkor szinte biztosra vehető, hogy elfagyott a mérőeszköz. A fagy elleni védekezésről csakúgy, mint a mérőhelyek tisztán tartásáról, valamint a megközelítés biztosításáról az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia - hívta fel a figyelmet a Fővárosi Vízművek Zrt.

Bár a bekötési vízmérő a víziközmű-szolgáltató, azaz a Fővárosi Vízművek tulajdona, annak fagy elleni védelméről és megőrzéséről a felhasználónak kell gondoskodnia. Elsőre talán ellentmondásosnak tűnhet ez a szabály - ám mivel a bekötési vízmérő a felhasználó ingatlanán található, így annak védelméről nem is tud más gondoskodni, csak ő maga.

A tartós hideg komoly károkat okozhat a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Érdemes idejében megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerülje a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának.

A cég szolgáltatási területén a vízóra elfagyása esetén tárcsázza a nap 24 órájában rendelkezésre álló 06 80 247 247-es hibabejelentő telefonszámot.

Ezt teheti tehet a vízmérők elfagyásának megelőzése érdekében

  • A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos.
  • A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótolja, sőt a nagy hidegben külön szigetelésről is gondoskodjon. Erre alkalmas lehet az aknatető aljára rögzített hungarocell lemez is.
  • A vízmérőt akár pléddel, hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is letakarhatja, de még a kartondoboz darabok is megfelelőek erre a célra. A vízmérő téliesítésénél figyeljen azonban arra, hogy annak számlapja könnyen szabaddá tehető legyen, s ezáltal a mérő leolvasható maradjon.
  • Rendszeresen ellenőrizze, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljen arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig zárt állapotban legyen.
  • A pincékben lévő vízmérők védelme érdekében ellenőrizze a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külsőtalajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodjon.
  • Szigetelje - vagy ennek hiányában - időben víztelenítse a falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket.

Lakótelepi házaknál a vízóra fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Az épület összes vízfogyasztását mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelték fel.

Az épületen belüli vezetékeknel, illetve szerelvényeknél győződjön meg a helyiség nyílászáróinak épségéről. Nagy hidegben - különösen a tűzfalakban futó vezetékek esetében - még fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a csövekben lévő víz ne fagyjon be. Ha a helyiség nagyon hideg, vagy ha a vezetékek beépítetlen tűzfalban vannak és nincs mód fűtésre, hagyja picit csöpögni a csapot, így nem - vagy csak sokkal nehezebben - tud megfagyni a víz a vezetékben.

Mi a teendő a nem lakott épületeknél?

Először nyissa meg a kerti csapot, majd ezután zárja el a téli elzárót. A vezetékben lévő víz ilyenkor az ürítőszelepen keresztül távozik és elszivárog a talajba, így a felszínen húzódó vezetékszakasz is vízmentes lesz.

A vízmérők szigetelését a hálózat víztelenítését követően is meg kell oldani, mivel a vízmérőkben ekkor is marad víz. Ha későn lát hozzá a víztelenítéshez, és a befagyott víz miatt nem tudja az elzárócsapot elfordítani, meleg vízzel, óvatosan felolvaszthatja a benne lévő jeget, majd ezt követően elvégezheti a víztelenítést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.12.04 18:51

@efi99:
De ez meg mindig nem fagyallo!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.12.04 18:50

@efi99:
Ha Budapesten laksz, akkor lathatsz ilyet a Fovam teri Adventi Vasarnal. A bodek vizet merik rajta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.12.04 18:12

@efi99:
Hol irtam, hogy nincs ra igeny?
Olcso poen lenne, ha azt mondanam, hogy itt vagy Te! :-)
Irtam, hogy hiaba szigetelsz egy fagyveszelyes helyeen levo merot, vagy csapot. El fog fagyni, ha nincs rsjta aramlas (a veszteseget meghalado honyereseg).
De nem terek ki a valasz elol. Ezeket a meroket olyan helyen hasznaljak, ahol folyamatos aramlas van fagyveszely idejen. Peldaul epitesi teruleten provizor koteseknel, vagy locsolorenszerekben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

efi99, 2019.12.04 16:30

Termékek egy - szerintetek - nem létező igényre, szigetelt vízóra:
https://de.123rf.com/photo_36643924_wasserz%C3%A4hler-isoliert-auf-weiss.html
https://www.amazon.de/Wasserz%C3%A4hler-frostgesch%C3%BCtzt-neu-geeicht-Schutzhaube/dp/B00Y4SKABI
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2019.12.04 08:42

És ez csak egy vízórás cikk. Mi lesz itt, ha efi99 beleolvas egy ciklon/anticiklon cikkbe?! Majd hozzászól. Egyébként efi99, az én vízórám úgy 110cm mélyen van az aknában, gond nélkül. Most gondolkozok rajta, hogy az alját is lebetonozom, szerinted jó ötlet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html