Hidegben nem csúszik a sör

A sör bolti ára heteken át nem emelkedett a nagyobb áruházakban, bár a gyártók már két hónapja 6-8 százalékkal drágábban adják a folyékony kenyeret. A Magyar Hírlap szerint az ok a hideg időjárás, és az árcsökkentő akciók kifutása.
Kolozsi Pál, 2003. március 4. kedd, 09:22
Fotó:

Az áremelés azért nem érződött, mert az év végéről megmaradt készletek - a hideg miatt - a szokásosnál lassabban fogytak ki a kereskedők raktáraiból (a fogyasztás 15-20 százalékkal esett vissza), és éppen véget ért egy sor árcsökkentő akció is. A kisebb boltokban kisebbek a készletek, így hamarabb sor került az áremelésekre is. A sörök üvegenként legalább 10-20 forinttal lettek drágábbak.

A hét-nyolc százalékos drágítás indokai között főként az elektromos energia árának 9-10 százalékos áremelkedését emlegetik a szakértők. A víz ára is messze az infláció fölött emelkedett, míg a csomagolóanyag, a bér- és egyéb költségek változása alatta marad a 2003-ban várható pénzromlás mértékének. A sört terheló adók nem növekedtek az idén.

Egyelőre úgy fest, hogy idén már nem emelkedik tovább a sör ára. Természetesen mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a sörivóknak, ha emelkedik a jövedéki-adó, és az energiahordozók áralakulásának hatása sem számítható ki egyértelműen.

HOZZÁSZÓLÁSOK