Korábban nem nagyon volt példa arra a mostani szokásra sem, hogy a szaküzletek egy-egy nagy bevásárlást személyre szabott árkedvezményekkel honorálnak vagy hogy a táskához és tolltartóhoz ajándék írószercsomag jár.

Idén már július közepétől 20 százalékos kedvezménnyel kínálják az iskolai felszerelések döntő többségét - számolt be a Székesfehérváron két szaküzletet működtető Karai Henriett -, a tavaly óta eladatlan termékekre pedig akár 60-70 százalékos engedményt is adnak (utóbbiakra a szabadságolások ellenére hatalmas volt a kereslet).

Karai szerint már most kijelenthető, hogy idén tovább növekszik a forgalma 65-70 százalékát adó olcsóbb termékek iránti kereslet. Tíz vásárló közül nyolc a legalacsonyabb árú körzőt, szögmérőt, tollakat keresi, ráadásul a többség csak a kezdetben legszükségesebb cikkeket vásárolja meg.

A több városban iskola- és irodaszerek forgalmazásával foglalkozó Marosi Ferenc úgy véli, jó döntés volt, hogy a piacokra is kitelepültek; a múlt hét végén, a fonyódi vásárban valósággal "kifosztották" őket, hiszen 5-6 ezer forintért, a füzetek és könyvek kivételével, az összes felszerelést meg lehetett venni.

Tavaly óta foglalkoznak használt iroda- és iskolaszerek forgalmazásával is - mondta el Marosi -, miután üzleteikbe egyre többen hoztak be jó állapotban lévő termékeket, ráadásul ilyeneket Nyugat-Európa több országában is be lehet szerezni. Aki ragaszkodik az újhoz, annak Ausztriában is érdemes körülnéznie, a burgenlandi boltokban találhat a magyarországinál olcsóbban jó minőségű cikkeket is, de az egy-két eurós termékek mellett sok a drága holmi is.

A többek között Kismartonban és Sopronban is papír-írószer kereskedést működtető Pitz GmbH gazdasági igazgatója, Werner Schworm elmondta: Ausztriában régóta 15-30 százalékos árleszállítással indítják a szezont, idén sokszor még nagyobb kedvezményt tudnak adni, mert a gyártóknál jelentős készletek halmozódtak fel. A kereslet nem csak Magyarországon tolódott el az olcsóbb irányba - tette hozzá Schworm -, tavaly az ausztriai üzleteikben 40 százalékban magas minőségű termékeket adtak el, idén már a 25 százalékot sem éri el ez az arány.