Hihetetlen mennyiségű hálapénzt fizettünk

Tavaly, 2008-ban összesen 73,4 milliárd forint összegben adtak hálapénzt az egészségügyi ellátásban - mondta Lukács Marianna, a Patika Egészségpénztár igazgatója a hálapénz-kutatásuk eredményeit ismertetve.
Molnár Annamária, 2009. augusztus 18. kedd, 13:57

A szakértők a vizsgálat során egy másik, ennél jóval magasabb összeget is kaptak, amikor a betegellátás egyes szintjein mért átlagos értékeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) lejelentett orvos-beteg találkozók alapján számolták ki: e szerint éves szinten 296,6 milliárd forint volt a hálapénz kiadás. A két összeg között az eltérést az okozta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett OEP-adatok közel nyolcszor több háziorvosi és rendelőintézeti látogatást számoltak tavaly, mint amennyit a Patika Egészségpénztár kutatása mért.

A 2188 fő válaszai alapján elkészült elemzés a ráfordított kiadások mellett a hálapénzzel kapcsolatos hozzáállást és az adás okait is vizsgálta. A válaszadók 72 százaléka adott valakinek hálapénzt az elmúlt 3 évben, és kiderült, a kórházi ellátást honorálják leginkább a betegek és hozzátartozók, mert itt érzik magukat a legkiszolgáltatottabbnak. A kórházi orvosnak adott hálapénz legkisebb összege ezer forint volt, a legmagasabb összege 500 ezer forint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jazmin, 2009.08.18 23:33

Gyógyíthatatlan betegségem miatt havonta kapok kezelést kórházi bentfekvéssel,már 4. éve.rokkantnyugdíjamból minden hónapban félre téve, elvárják tölem a pénzt , orvos, nővér egyaránt , még senki sem utasította vissza!
Ma már ha vizsgálatra szeretnék menni időpontot kell kérni, legyen az fülészet -reuma- bármi stb... minden hol 1-2 hónapot kell várni ,hogy orvos elé kerüljünk, nem számit ,hogy nagyon fáj ,nincs elóbb időpont, -de ott a magán rendelés ,ott van , már aznapra - másnapra van időpont! SZÁMLA NÉLKÜL ! több ezer Ft-ért.Itt miért nem vizsgálodik az APEH? az árusnak kell számlát adni az orvosnak miért nem?Ausztriában ha magánrendelésre megy a beteg számlát kap az orvostól, azt leadja az egészségpénztárnak és bizonyos összeget visszatéritenek a betegnek.Hát lenne mit tanulnunk, nem értem a magyaroknak miért nem jó az osztrák tb rendszer....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gaalkarolyne, 2009.08.18 19:02

Hát sajnos igysem veszik az embert emberszámba, tragédia ami az egészségügyben van, sajnos muszály adni, bár adhatsz akármennyit, semmi sem elég az egészségügyi dolgozóknak. próbáld meg ne ezt tenni!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

topista, 2009.08.18 15:12

A korrupció,a külön elbánás remélése,az úgynevezett hálapénz intézményesítése a magyar nemzet mentálhigiénés betegsége!Táptalaja a butaság és a műveletlenség,az emberi karakter nélküliség.Hordozója az orvos társadalom,amely egyszeri fizetésért kétszer szeret bért kapni és borra valóként elfogadja a TB térítést is.Ezt a gondolkodási betegséget hatékonyabbak kellene irtani mint a parlagfüvet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html