Hipermarket-árharc: tippeljen, melyik lesz az olcsóbb!

A hipermarketek árversenye az idei aranyvasárnap minden bizonnyal húzósabb lesz, mint tavaly volt, ugyanis az uniós élelmiszerek zökkenőmentesebb beáramlása erősen behatárolja a magyarországi beszállítók mozgásterét az ártárgyalásokon.
Hőnyi Gyula, 2004. december 7. kedd, 11:45
Fotó:

A karácsonyi árversenyben az igazi befutó idén nagy valószínűséggel a hal lesz, ugyanis nem kizárt, hogy az ünnepekre a tavalyi ár alatt kerül a ponty a hiperek akváriumába - ezt suttogják a piacon. A kereskedelmi láncok már egy ideje tárgyalnak külföldi beszállítókkal a halról és az már most borítékolható, hogy a tavalyi ár-hercehurca miatt - a külföldiek kínálta - kisebb ellenállás felé húznak. Tavaly a haltermelők beszerzési ár alatti értékesítéssel vádoltak néhány láncot.


 


Tavaly a Cora nyert


 


A NAPI Gazdaság legutóbbi karácsonyi kosaránál a Cora bizonyult a legolcsóbbnak, jóllehet az árversenytárs Auchan irreálisan drágán adta a narancsot a konkurenciához képest. Ezt leszámítva a másik francia nyerhetett volna. A standard termékek közül a Ráma, az Unicum, a dió és a mák, illetve a kész bejgli ára egy ideje alig változik, így esély van rá, hogy idén sem drágulnak számottevően.


A korábbi évek tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a szokásos kosárbeszerző úton, a budaörsi kereskedelmi aranyháromszögben precízen felkészülnek egymásból a hipermarketek. A több mint 20 elemből álló kosárban csak egy-két termék ára tér el markánsan a versenytársakétól. A többi ára attól függ, hogy milyen szerződést sikerül kötniük a beszállítókkal. Kétség kívül a nagy mennyiségben előállított és a szezonban dömpingszerűen megjelenő termékeknél a Tesconak előnye van az ártárgyalásokon, hiszen a legnagyobb üzletláncot ez a cég mutatja fel, ám időnként ugyanez hátrányossá válhat, ha egy áruszegmensben kevés a gyártó, amelyek ráadásul a terméket korlátozott mennyiségben képesek előállítani.


 


Húzósabb verseny várható


 


Az árverseny az idei aranyvasárnap minden bizonnyal húzósabb lesz, mint tavaly volt, ugyanis az uniós élelmiszerek Magyarországra áramlása zökkenőmentesebb lett, s ez erősen behatárolja a hazai beszállítók mozgásterét az ártárgyalásokon. Bár a hírek szerint mindegyik üzletlánc igyekszik minimális szinten tartani a több esetben kedvezőbb árral kecsegtető, szlovák, lengyel, szlovén, vagy német importot, de már nyilvánosan is kijelentették, ha a verseny megköveteli, végső megoldásként az olcsóbb behozatalt választják. A sör és a tej piacát már "megbolondította" az import, úgy látszik, most a hal van soron. A hírek szerint a némely lánc már sertésbehozatalra is rászorult, s nem kizárt, hogy idővel a pulyka is terítékre kerül.


 


Tippeljen!


 


A karácsonyi kosarakról szóló árfelmérést ebben az évben a NAPI Gazdaság az arányvasárnap előtti hétvégére, december 17-ére tervezi. Ha van kedve játszani, tippelje meg, melyik hipermarket lesz idén a befutó a budaörsi kereskedelmi aranyháromszögben.

HOZZÁSZÓLÁSOK