Hirtelen megjött az optimizmus - jönnek az árcsökkenések?

Az áprilisi jelentős romlás után májusban kétéves csúcsára ugrott a GKI-Erste konjunktúraindexe, ezzel folytatódott a 2012 őszétől tapasztalható emelkedés.
Domokos László, 2013. május 27. hétfő, 06:34

Az üzleti várakozások utoljára egy évvel ezelőtt, a fogyasztóiak több mint két éve voltak ilyen kedvezőek. A szolgáltatócégek kivételével májusban minden ágazatban látványosan javultak a várakozások, az iparban egyelőre csak kismértékű a pozitív változás, az építőiparban azonban több mint két éve, a kereskedelemben pedig több mint egy éve nem volt ilyen magas a mutató.

A szolgáltatói bizalmi index májusban kissé csökkent a forgalmi kilátások romlása miatt, a foglalkoztatási szándék az iparban az áprilisi zuhanás után látványosan javult, az építőiparban a javulás ellenére még a létszámcsökkentők vannak többségben. A kereskedelmi és szolgáltatócégek foglalkoztatási hajlandósága viszont rosszabb lett. Májusban az építőipar után az iparban és a szolgáltatószektorban is az árcsökkentési várakozások kerültek túlsúlyba, és visszafogottabb lett az áremelési törekvés a kereskedelemben is.

A fogyasztói bizalmi index az áprilisi kisiklástól eltekintve ősz óta szinte töretlenül javul. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő évét, a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek megvásárlásának és a megtakarításnak a lehetőségét is jobbnak érzi, mint az előző hónapban. Valamelyest enyhült a munkanélküliségtől való félelem és érezhetően mérséklődött az inflációs várakozás is.

Indexek az utóbbi fél évben

2012. XII.2013. I.II.III.IV.V.
Üzleti bizalom−11,3−11,3−12,0−11,9−15,6-10,5
Fogyasztói bizalom−49,3−43,4−40,9−37,3−38,9-34,4
Konjunktúra−21,2−19,6−19,5−18,5−21,7-16,7
Forrás: GKI Zrt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkitaati, 2013.05.27 10:52

Lassan elindulunk felfelé....,lassan ...,persze a magyar mentalitás : ...,adj Uram azonnal"...,meg kell változni ...,ennyi ..,válság van 5 éve Európában ,nem?..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sepsi52, 2013.05.27 10:37

Ez az optimizmus kizárólag Önre jellemző, tisztelt Domokos László. A magyar emberek többsége már nem ilyen bizakodó a "kormány sikerei" következményként. Akit megfosztottak lakhatásától, annak minek a rezsicsökkentés, mikor albérletben fix rezsit fizet ( független attól, hogy az csökkent vagy sem ), viszont az élelem drágulása miatt miért lenne bizakodó az illető.
A rokkant nyugdíjastól, akitől az ellátását vették el jogtalanul és visszakapva 1,5 év elteltével, annak csak egy részét kapta vissza - az miért lenne optimista ? Sorolhatnám még....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html