Hirtelen nagyot drágult a búza

Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - számolt be a Világgazdaság.
Domokos László, 2020. október 21. szerda, 06:52
Fotó: Shutterstock

Búzából a hazai szükséglet nőni fog, keményítőgyártásra ebben a szezonban 240-250 ezer tonna alapanyagigénnyel számolunk, míg az előző szezonban ez csupán 80 ezer tonna volt - mondta Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára a napilapnak.

A malomipar évi 1,3 millió tonna búzát vásárol fel - ebben már a lisztexporthoz szükséges mennyiség is benne van -, takarmánycélokra 1,6-1,7 millió tonna, vetőmagra 300 ezer tonna a belföldi igény.

Ez összesen 3,2-3,3 millió tonna, miközben az össztermés az agrártárca szerint 4,7 millió tonna volt az idén. A külpiaci kereslet is árfelhajtó hatású, mert a búzát és az árpát is viszik exportra. Az export elszívó hatása viszont tovább nehezíti a malomipar helyzetét, a malmok ugyanis kénytelenek magasabb árat fizetni a búzáért, mint amennyivel eredetileg kalkuláltak - fogalmazott Pótsa Zsófia.

A világgal kell versenyeznünk a búzáért - tette hozzá Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója, megerősítve, hogy az exportőrök is veszik a hazai búzát. A világpiaci ármozgások miatt a malmok egyre drágábban tudnak vásárolni, ami Lakatos Zoltán szerint azt jelenti, hogy nem lesz elég a szeptemberi 2-3 forintos lisztáremelés, még az idén tovább kell növelniük átadási áraikat - olvasható a gazdasági napilapban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.10.21 12:22

A gabona egy része exportra megy. A forint romlott az eurohoz képest jó 10%-t. Nagyjából meg is van miért kell többet fizetni, az emelés többi része meg betudható a "normális" árváltozásnak.
Ha azt akarják a magyar malmok, hogy maradjon nekik is búza akkor kénytelenek ők is magasabb árat fizetni forintban.
Még jó, hogy nem számít a magas Ft-euro árfolyam, ha nem utazunk külföldre....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html