Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

- Már kaphatók a jegyek a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpad nyári produkcióira. Ha egy külföldi ismerőse hazánkba érkezne, melyik programot ajánlaná neki?

- Az az ismerős ízlésétől függ, hiszen több mint 120 program közül választhatnak a nézőink. Egy híres divattervező nyilatkozta egyszer, hogy amikor fotózzák a ruháit, mindegyikért sóvárog. Valahogy így érzek én is a fesztivál programjaival kapcsolatban. Rendkívül gazdag az idei paletta, büszke vagyok rá, hogy fellépőink olyan értéket képviselnek, amelyet bátran ajánlhatok mindazoknak, akik színvonalas szórakozásra, valódi kulturális élményekre vágynak. Arra biztatom a közönséget, hogy már most keresse fel a www.szabadter.hu oldalunkat és látni fogja mennyi kiváló művész vállalt fellépést a fesztiválon. A három hónapon át tartó programsorozat idén is, immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi koncertjével veszi majd kezdetét a nyolcvanadik születésnapját ünneplő Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

- Hogyan ünneplik a kerek évfordulót?

- Számos meglepetéssel és kedvezménnyel készülünk. A margitszigeti színpad biztosít helyet idén is a látványos, sok szereplős nagyprodukcióknak. Túlzás nélkül állíthatom, hogy ez a helyszín egy valódi nemzeti kincs, amely minden idelátogatónak belopja magát a szívébe. A színpadnak elképesztő adottságai vannak, olyan gyönyörű környezetben található, amely egyedülállóvá teszi egész Európában. A főváros közepén egy csendes szigeten áll, fák keretezik, a város fényei pedig körülragyogják a nyári estéken. Saját hajójárata, víztornya van, utóbbi kilátóként is működik. Néhány évvel ezelőtt óriási felújításon esett át, így ma már minden olyan tudással rendelkezik, amelyre egy 21. századi színpadnak szüksége lehet, a legmagasabb színvonalon tudja kiszolgálni a fellépőket.

- Milyen szempontok alapján állt össze az idei program?

- Olyan elismert művészek közül válogattunk, akik szakmájuk sztárjai, a világ számos neves színpadán láthatja őket a közönség. Balett-táncosként indult a pályám, talán ezért is kiemelten fontos számomra, hogy a komolyabb műfajba tartozó produkciók legyenek a fesztivál főszereplői. Richard Strauss Salome című operáját Rost Andrea, Komlósi Ildikó és Gerhard Siegel főszereplésével mutatjuk be júniusban. Az operarajongók egyik kedvenc darabjának, Giuseppe Verdi Rigolettójának nagy színészi kihívásokat tartogató címszerepében Guiseppe Altomare, világhírű olasz bariton mutatkozik be. De hatalmas balettshow és operettbemutató is lesz, valamint az operavilág Marlon Brandója is fellép nálunk, Erwin Schrott sztárénekes különleges gálaesttel várja majd a közönséget július közepén.

- Immár 15 éve dolgozik azért, hogy minőségi fesztivállá váljon a nyári programsorozat. Honnan indult?

- 1990-ben többek között én alapítottam a V.I.P. Arts Management céget, amely kulturális eseményeket szervezett elsők között Magyarországon. Innen indultam, és évről évre egyre több feladatot vállaltam. A kitűzött cél a kulturális turizmus fellendítése volt, hogy hazánkba vonzzuk a közönséget. Ma már a statisztikák és a telt házas előadások is bizonyítják, hogy ez a célkitűzés maximálisan teljesült. A kezdetektől szorosan együttműködünk a Magyar Állami Operaházzal, amely nekem második otthonom.

Fotó: Urbán Ádám

Kicsi koromtól felléptem ott, a pincétől a padlásig ismertem, tudtam mitől lesz egy előadás előadás, milyen háttérmunkára van szükség a sikerhez. Testhez álló feladat volt a balett-táncosi karrieremet ezzel a kreatív munkával folytatni. Ez egy hatalmas társasjáték, olyan mint a zenekart dirigálni. A fesztivál ma már fontos helyet foglal el a nyári fesztiválok nemzetközi térképén, ez nagy öröm és elismerés számomra. Ezzel együtt a mai napig tanulom a szakmát, sosem lehet "becsukni a könyvet". Ez a terület igényli, hogy állandóan kíváncsi és nyitott legyek. Kulturális terméket állítok elő, amellyel - sokakkal együtt - a Budapest brandért dolgozom én is. Fontos, hogy a nagyvárosok versenyében a dobogók közelébe jussunk. Hiszek benne, hogy a kultúrába, szellemi értékekbe mindig érdemes lesz befektetni!

- Milyen hazai fellépőknek biztosít teret?

- Nagyon sok sztárunknak, de kevésbé ismert fiatal művészeknek is. Tudatosan hívjuk a fiatal ösztöndíjasokat, a képzőművészektől a táncosokon át az egyetemista színészekig. Rajtuk keresztül a közönségünk is fiatalodik, amit nagyon fontosnak tartok. A fesztivál budai helyszíne, a Városmajori Szabadtéri Színpad ad otthont majd a vidéki társulatoknak, különleges gyerekelőadásoknak és a könnyűzene hazai sztárjainak is.

A cikk megjelenését a Szabad Tér Színház támogatta.

A nyitókép forrása: Éder Vera.