Változatlanul a feldolgozóipar húzza leginkább a vállalati hitelezést Magyarországon. A jegybank adatai szerint a június végi, 8083,5 milliárdos állományból 1914,9 kötődött az ágazatban működő cégekhez, ez az egy évvel korábbinál egy százalékponttal magasabb, 23,7 százalékos részesedés a teljes portfólióból - írja a pénteki Világgazdaság az MNB friss statisztikája alapján.

Ráadásul a céges hiteleknél eltolódott a hangsúly is: a kereskedelem és járműjavítás kölcsöneinek állománya az átlagnál kissé lassabban, 13 százalékkal emelkedett tavaly júniustól idén júniusig. A teljes hiteltortában is 17,1-ről 16,8 százalékra csökkent a részesedése.

Szintén esett némileg az ingatlanok súlya a céges portfólióban: az egy évvel korábbi 19,8 után az első fél év végén 18,2 százalékot tett ki, 1473,9 milliárd forintos állomány mellett - teszi hozzá a lap.

Az energiaiparban egy év alatt több mint a duplájára, 271,2 milliárd forintra nőtt a nyilvántartott hitelek mennyisége. Így az ágazat részesedése 1,8 helyett 3,3 százalékra nőtt.

Az első fél év végén nagyjából 450 milliárdos hitelállomány volt az építőiparnál, amelynek részesedése 6,1-ről 5,6 százalékra olvadt egy év alatt.