Sokan vesznek fel hitelt az ingatlanvásárláshoz

Az ingatlanvásárlók 30-35 százaléka hitelt is igénybe vesz lakásvásárláskor, részben az árak emelkedése, részben pedig a kedvező feltételek miatt. A Duna House elemzése szerint a vevők pénzügyi tudatossága javult az elmúlt időszakban, köszönhetően a kormányzati intézkedéseknek is, így mind többen hoznak megalapozott döntést vásárláskor - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. augusztus 20. csütörtök, 10:05
Fotó: Pixabay

A Duna House Pénzügyek szakemberei a statisztikai adatok és a bankok ajánlatai alapján kiszámolták, hogy egy keresettel (nettó átlagkereset: kedvezmények nélkül 246 800 forint, kedvezményekkel 254 300 forint) és a minimálisan elvárt önerővel 27 millió forintig választhatnak a vevők ingatlant, míg 2 keresővel vagy további állami támogatással könnyen meg lehet duplázni ezt az összeget. Hozzátették, a vásárláshoz 5-6 millió forint önerő mindenképpen szükséges, de ehhez hitelt szerezve, már megfelelő ingatlanhoz juthat a vevő a fővárosban is.

A kormányzati intézkedések az elmúlt években még biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá tették a jelzáloghitelezés folyamatát, ami jelentősen hozzájárul az otthonhoz jutáshoz.

A társaság adatai alapján 26-27 millió forintból a főváros külső kerületeiben egy 40-56 négyzetméteres panellakást lehet venni, illetve a belső kerületekben egy kisebb, 28-30 négyzetméteres téglalakást. A nagyvárosokban ennyi pénzért szintén 40-60 négyzetméter közötti használt lakás, vagy kisebb városokban ház is kapható. Újépítésű ingatlant ennyiért csak vidéken lehet vásárolni, de például Tiszakécskén 70 négyzetméteres újépítésű lakást is lehet venni 26-27 millióból.

A piaci adatok szerint ennek a duplája, 56 millió forint már bőven elegendő egy 40-60 négyzetméteres belvárosi lakás megvásárlásához a fővárosban, a külsőbb kerületekben pedig már ennél nagyobb lakások is elérhetők ebben a kategóriában. Ennyiért már Budapesten is kapható újépítésű ingatlan, a III. kerületben 52 millió forintért már van 48 négyzetméteres kertkapcsolatos lakás, az agglomerációban, például Érden pedig újépítésű sorházat, ikerházat is lehet venni ennyiért.

A Duna House adatai alapján a hitelt is igénybe vevő vásárlók korcsoportja - részben az első lakást vásárlók számának növekedése miatt is - fiatalodott az elmúlt időszakban: a fővárosban a lakásvásárlók 37 százalékát a 30-40 év közöttiek tették ki 2020 júliusában, vidéken 29 százalékát, ám ott még erős a 40-50 év közötti korosztály is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2020.08.20 14:03

Jóval többen szorulnak csodára, hogy legyen hol élniük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Agar, 2020.08.20 14:02

Infoparkban a telekommunikációs cég, aki az 5G-t fejleszti 700ezret nem ad meg 10 év tapasztalat után.
Mégis, miből lenne 30-80 millió forintja bárkinek???
Ésszel! Aki nem ügyeskedik, nincs másod, harmad állása, és nem örököl, nem nyer a lottón, a munkájába energiát fektet és azt hiszi, abból fog megélni, az rendelt gyerek nélkül soha nem fog ingatlanhoz jutni. Legfeljebb ott tudnak ingatlant bérelni vagy venni az emberek, ahol munka nincs.

Sosem volt cél, hogy meg lehessen élni?
Minőség biztosítási mérnök 500 bruttó alatt 6 tapasztalattal, senior ranggal, menedzserek munkáját ellátva... Közben nincs ideje magánéletre, mert túlóra nélkül és extra munka nélkül nem tud megélni BP-n.

500 bruttó az a kezdő BSc fizu. Tudom, a cégek, főleg a svéd cégek nem így gondolodnak.

Ehhez képest jó arány, hogy csak 30 szorul hitelre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html