Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A járvány miatt bevezetett egyik adósvédelmi intézkedés, a hitelmoratórium következményeit eltérően látják a hitellel rendelkező háztartások - derül ki a K&H felméréséből.

A hitelmoratóriummal élő adósok lényegében haladékot kapnak, a mostani szabályozás szerint március közepétől 2020. december végéig nem kell törleszteniük a hitelüket, ám az erre az időszakra vonatkozó törlesztőrészleteket később kell kifizetni. Azonban azzal a kikötéssel, hogy - a változó kamatozású hitelek kivételével - a moratórium lejárta után a kölcsön havi törlesztése nem lehet magasabb az eredeti havi összegnél. Mindent egybevetve a moratóriummal élők számára a teljes visszafizetendő összeg a moratórium idejére eső kamatösszegek miatt magasabb lesz annál, mintha valaki az eredeti menetrend szerint törlesztene.

Sokan mást várnak

A bank felmérése szerint a hitelt törlesztők egy része nem ismeri pontosan a szabályozást. A megkérdezett hitelesek többsége, 53 százaléka tisztában van azzal, hogy aki a halasztást választja - azaz él a moratórium adta lehetőséggel -, annak többet kell majd visszafizetni.

Több mint 30 százalékuk azonban - tévesen - azonban arra számít, hogy pontosan ugyanannyit kell visszafizetni. Jelentős azok aránya is, akik egyelőre nem tudják, pontosan mi várható a moratórium vége után, a hitelesek 16 százaléka még nem nézett utána, milyen anyagi következményekkel jár ez a lehetőség.

Az országon belül jelentősek az eltérések: a Kelet-Magyarországon élő, hitellel rendelkező megkérdezettek 46 százaléka szerint a moratóriummal és anélkül is ugyanannyit kell visszafizetni a banknak. Csak 32 százalékuk tud arról, hogy a futamidő meghosszabbítása nyomán nagyobb összeget kell majd összességében törleszteni.

A közép-magyarországiaknak már az 58 százaléka, a nyugat-magyarországiaknak pedig a 60 százaléka pontos információkkal rendelkezik. A diplomával és érettségivel rendelkezőknek az 58 és 50 százaléka szintén jól ismeri a moratórium következményeit, ám a 8 általánost végzetteknek csak az ötöde. Utóbbiak között tízből hatan azt várják, hogy nem változik a banknak fizetendő összeg.

A kutatásról

A reprezentatív telefonos kutatás a 18-64 éves magyar városi lakosság hozzáállását vizsgálta a koronavírus-járvány miatt bevezetett fizetési moratóriumhoz. A kutatásban 1032-en vettek részt 2020. április 4-6. között.

A K&H saját adatai szerint június 2-ig a teljes hitelállomány 57 százalékát, a lakossági hitelállomány 51 százalékát, míg a micro- és kkv-hitelállomány 28 százalékát nem érinti a moratórium.